DA LI DA POSTANEM WEB DIZAJNER? Evo zašto je web dizajn i dalje zanimanje budućnosti
Foto: Promo

Poslovi u digitalnom dobu

DA LI DA POSTANEM WEB DIZAJNER? Evo zašto je web dizajn i dalje zanimanje budućnosti

Edukacija -

Web dizajn spada među najpopularnija zanimanja današnjice, a ovaj podatak najlakše se objašnjava činjenicom da se na internetu svakodnevno rađa po nekoliko hiljada novih sajtova.

Velika tražnja za obrazovanim web dizajnerima uticala je na to da se ogroman broj ljudi obuči za karijeru u ovoj oblasti. Predstavljamo vam nekoliko razloga zbog kojih se bez web dizajnera ne može.

IT Academy
foto: Promo

Isti sajt ne izgleda svuda identično, a dizajner je tu da ovo popravi

Dizajn web sajta različiti pretraživači vide na drugačiji način. To znači da, ako pogledate web sajt koji pregledate pomoću pretraživača Google Chrome, sajt može izgledati potpuno drugačije nego ako ga posetite koristeći Mozilla Firefox ili Internet Explorer.

IT Academy
foto: Promo

Ove razlike nastaju najčešće zbog toga što različiti web pretraživači drugačije čitaju kodove i prikazuju njihov rezultat na ekranu. Zato su web dizajneri ti koji moraju da prilagode izgled sajta svim pretraživačima tako da jedna stranica izgleda identično na Google Chromeu, Firefoxu, Internet Exploreru i Operi.

Posao web dizajnera je i da prilagode web sajt za pristup s prenosivih uređaja, tako da relevantan sadržaj bude lako dostupan, a interfejs intuitivan.

IT Academy
foto: Promo

Web dizajn je zaslužan za skretanje pažnje u roku od prvih 15 sekundi od posete

Internet je zauvek promenio način na koji smo pregledali sadržaj. Najbolji dokaz za tu činjenicu je podatak da su web sajtovi sa jasnim rasporedom upotrebljiviji za čak 47% u odnosu na druge. Ako prosečan posetilac ne može da pronađe potrebne informacije na sajtu, on će u roku od 15 sekundi napustiti stranicu. Otuda je na web dizajnerima velika odgovornost da privuku i zadrže pažnju posetilaca.

Osveživanje dizajna je stalna potreba svakog web sajta

Vrtoglavi napredak tehnologije i promene u navikama korisnika uslovili su to da web dizajneri moraju konstantno da prate trendove kako bi bili u prilici da unapređuju dizajn sajtova. Web pretraživači i uređaji preko kojih se svakodnevno surfuje internetom menjaju se i napreduju, što automatski od web dizajnera zahteva da i oni postanu deo ove trke.

IT Academy
foto: Promo

Ukoliko se web dizajn nekog sajta ne prilagodi određenom pretraživaču u skladu sa aktuelnim trendovima, taj sajt se neće prikazivati kako treba ili će jednostavno biti prikazan u delovima, tako da posetioci na njemu neće moći da se snađu. Pored toga, Google će kazniti web sajt sa staromodnom navigacijom lošijom pozicijom u pretrazi.

Multimedijalni sadržaj može loše uticati na sajt, a na web dizajneru je da pronađe pravi balans

U zavisnosti od proizvoda ili usluge koja se promoviše, slike i video-materijali mogu činiti veoma značajan deo web sajta, međutim njihovo nepravilno raspoređivanje može u velikoj meri narušiti vizuelnu koherentnost stranice. Brojni multimedijalni sadržaji mogu dramatično usporiti učitavanje sajta, što pre svega može posetioce oterati sa stranice, ali kao i u slučaju starog dizajna, može učiniti da sajt bude loše pozicioniran u rezultatima pretrage.

IT Academy
foto: Promo

Na tržištu iz pomenutih razloga od početka poslednje decenije vlada velika tražnja za obrazovanim stručnjacima koji se bave web dizajnom. Na dizajnerima je mnogo odgovornosti za uspeh web stranice, a samim tim i za uspeh celog biznisa koji je na sajtu predstavljen. Nedostatak kvalitetno obučenih web dizajnera doveo je do toga da oni koji poseduju korisna znanja i veštine za bavljenje ovim poslom uvek mogu da pronađu radno mesto. Obuka za web dizajnera bazirana na realizaciji realnih projekata pod vođstvom mentora najkraća je prečica do karijere u ovoj dinamičnoj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track