SEKTOR LJUDSKIH RESURSA: Evo šta rade HR menadžeri i zašto su ključ kompanijskog uspeha
Foto: Promo

Ljudski resursi

SEKTOR LJUDSKIH RESURSA: Evo šta rade HR menadžeri i zašto su ključ kompanijskog uspeha

Edukacija -

Odeljenje za ljudske resurse predstavlja važan deo svake uspešne kompanije, jer igra aktivnu ulogu u svakom aspektu njenog poslovanja. Glavni fokus svakog HR tima jeste da kompaniju održava jakom, uspešnom i funkcionalnom, uz definisanje čvrstih pravila koja će zaštititi prava svih zaposlenih, kao i kompletne kompanije. Međutim, odeljenje za ljudske resurse ima i brojna druga zaduženja, što zaposlenima u ovom sektoru svaki dan čini dinamičnim.

Kako biste što bolje razumeli sa kojim zadacima se svakodnevno susreću stručnjaci za HR i zbog čega se ovaj sektor smatra jednim od najvažnijih u velikim kompanijama, predstavljamo vam neka od osnovnih zaduženja menadžera ljudskih resursa.

IT Academy
foto: Promo

Angažovanje novog kadra

Jedan od najvažnijih zadataka svakog tima za ljudske resurse jeste donošenje odluka o zaposlenju potencijalnog kadra. Regrutovanje novih zaposlenih u velikoj meri može da odredi dalju sudbinu svake kompanije, a na obrazovanim stručnjacima za HR je da dobro procene kandidate i izaberu najbolje među njima.

Orijentacija novih zaposlenih

IT Academy
foto: Promo

Kada se opredele za kandidata koji zadovoljava kriterijume kompanije, stručnjaci u timu za HR zaduženi su za to da ga upoznaju sa svim pravilima i pruže mu sve potrebne informacije koje će mu omogućiti da započne rad. Što je bolje HR tim pripremljen i organizovan, to će se bolje novi zaposleni uklopiti u kolektiv, odnosno razumeti šta se od njih očekuje i kakva je kompanijska kultura.

Motivisanje i nagrađivanje zaposlenih

Kao što je to slučaj sa onima koji tek pokušavaju da dobiju posao, i zaposleni koji žele da napreduju u kompaniji direktno će zavisiti od odluke koju donose menadžeri ljudskih resursa. Između ostalih, njihova uloga je da motivišu sve ostale zaposlene i nagrade ih ukoliko dobro obavljaju svoj posao, odnosno da ih upozore ako nisu zadovoljni njihovim radom.

IT Academy
foto: Promo

Takođe, menadžer ljudskih resursa aktivno radi i na poboljšanju kvaliteta radnog života svakog zaposlenog. HR tim je taj koji odlučuje o vašem odmoru i odsustvu iz kompanije, ali i o dodatnim obukama i razvoju ličnih i profesionalonih potencijala.

HR tim štiti interese kompanije i gleda u budućnost

Izgradnja kvalitetnih odnosa sa javnošću je od ključnog značaja za svaku kompaniju koja želi da se istakne kao lider u svojoj oblasti poslovanja i tako izdvoji u odnosu na konkurenciju. Pored toga, HR tim zadužen je i za stvaranje strategije i planova za budućnost sa ciljem da se kompaniji obezbede resursi neophodni za uspešno poslovanje na duže vreme.

IT Academy
foto: Promo

Zbog svega navedenog ljudski resursi direktno utiču na uspeh poslovanja svake kompanije. Upravo zato ovaj sektor smatra se jednim od najuticajnijih. Kaže se da su kompanija ljudi, a upravo su ljudi predmet bavljenja tima za ljudske resurse.

IT Academy
foto: Promo

Kako je svakoj kompaniji potreban dobar HR tim, poslodavci na ovim pozicijama uglavnom žele isključivo obrazovane stručnjake, sa kvalitetnim znanjima i veštinama. Tražnja za školovanim kadrom iz oblasti ljudskih resursa na tržištu je velika, a jednogodišni obrazovni program zasnovan na praktičnom radu spremiće vas za karijeru na najbrži način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track