UČENJE OD KUĆE: Zašto je onlajn obrazovanje pravi izbor za svakog
Foto: Promo

Učenje na daljinu

UČENJE OD KUĆE: Zašto je onlajn obrazovanje pravi izbor za svakog

Edukacija -

Zbog pandemije kovida 19 (COVID-19), univerziteti širom sveta prebacuju se na onlajn predavanja, a stvarni potencijal učenja na daljinu postaje sve jasniji. Svako ko ima laptop, pristup internetu, osnovnu samodisciplinu i dobru volju može da stekne diplomu koja mu je nedostajala ili da bez ikakvog zdravstvenog rizika obavi kvalitetno profesionalno usavršavanje.

Dakle, ako je situacija sa virusom kovid 19 osujetila vaš plan za promenu karijere, usavršavanje ili sticanje diplome, znajte da nada nije izgubljena.

Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo odmah da otpočnete razmatranje mogućnosti učenja na mreži.

Možete da završite željeni studijski program ma gde da se nalazite

Razmislite o ovome – predavanja možete slušati bilo kada i bilo gde, zadatke i radove možete završavati sopstvenim tempom, a ispite ćete polagati onako kako je vama najudobnije, za svojim radnim stolom, uz šolju kafe, na primer...

obrazovanje
foto: Promo

Svaki onlajn kurs velikim delom kreirate vi sami, jer će vam resursi škole koju pohađate uvek biti na raspolaganju. Kada se radi o troškovima, oni su znatno umanjeni. Onlajn učenje vam omogućava da steknete akreditaciju bez potrebe za trošenjem novca na benzin ili gradski prevoz. Još bolje od toga, ne morate biti vezani čak ni za grad u kome živite.

Smanjujete troškove

Učenje preko interneta otvara mogućnost da birate upravo onaj kurs ili smer koji ste oduvek želeli, bez troškova međugradskih putovanja i smeštaja.

Kada se odlučite za onlajn studiranje, mnogo nastavnih sredstava će vam biti obezbeđeno u digitalnom formatu, tako da ćete uštedeti i na kupovini udžbenika.

obrazovanje
foto: Promo

Ne samo da štedite novac, velika je i ušteda vremena ako možete da slušate predavanja ili polažete ispite iz udobnosti svoje dnevne sobe.

Učenjem preko interneta usavršavate svoje „meke veštine"

Da biste uspeli na onlajn kursu, moraćete da razvijete odlične veštine upravljanja vremenom, što znači usklađivanje studija sa ostalim obavezama. Uprkos fleksibilnosti onlajn učenja, ovo neće biti nimalo lako ako ne poradite na sebi.

Stvar je u tome da, ako učite od kuće, morate da se ogradite od svih smetnji kao što su vaši ukućani, telefon, društvene mreže, prijatelji ili kućni ljubimci. Biće vam potrebna čvrsta volja da biste izbegli odugovlačenje u učenju u korist zabavnijih aktivnosti, poput gledanja omiljenih televizijskih serija.

obrazovanje
foto: Promo

Da biste sve postigli, važno je da napravite raspored i da se pridržavate svog plana. U početku vam može biti teško da se usredsredite na učenje, posebno ako je u drugoj sobi neko sa kime biste rado provodili vreme, ili ako kroz prozor gledate divan, sunčan dan.

Baš zato, važno je da znate da digitalno učenje predstavlja veliki korak u građenju samodiscipline. Ako uspete u učenju onlajn, dokazaćete sebi da možete uspeti u svemu što zamislite. Upravljanje vremenom, disciplina i fokus od primarnog su značaja za uspeh ne samo u akademskoj zajednici, već i u karijeri i životu uopšte.

Programi onlajn studija su raznovrsni i mogu biti prilagođeni svakome

Onlajn učenje podržava koncept celoživotnog usavršavanja. Polaznici kurseva na mreži mogu biti mladi ljudi, kao i iskusni profesionalci. Dobrobiti su, stoga, nebrojene – od toga da roditelji mogu da imaju uvid u rad svoje dece tokom njihovog sticanja diplome, do toga da zaposleni mogu da usavrše svoja znanja ili steknu nova.

Onlajn učenje može biti ostvarenje sna za mnoge ljude. Ako vam nedostaje diploma, ako želite promenu posla, maštate o unapređenju ili nikako da dođete do prvog radnog mesta... ne postoji bolji način da ispunite svoje potrebe od toga da počnete da učite onlajn.

Struktura kurseva na daljinu nije kruta, lako ćete pronaći model učenja koji vama lično odgovara. Ipak, niste prepušteni sami sebi, mnogo je mogućnosti za interakciju sa predavačima i kolegama putem e-pošte, četova, onlajn diskusija.

Na kraju krajeva, u krizama poput današnje samo vam onlajn učenje omogućava da nastavite svoj profesionalni i obrazovni razvoj bez pauza i zastoja.

obrazovanje
foto: Promo

Birajte pažljivo

Tokom istraživanja o tome koju školu želite da pohađate obavezno se uverite da su ustanova i kurs akreditovani u skladu sa vašim planovima za budućnost. Ako nameravate da posao potražite u inostranstvu ili u nekoj od multinacionalnih kompanija koje posluju ovde, obavezno se upišite u školu koja će vam pružiti internacionalno priznat sertifikat. Saznajte ko su predavači i da li već imaju iskustva u radu onlajn.

U ovom trenutku mnoge škole prelaze na onlajn nastavu i ne možete biti sigurni da su za nekoliko meseci uspeli dobro da prilagode program i obuče osoblje za ovaj nimalo lak posao. Zato bi idealno bilo da pronađete školu koja je i pre izbijanja pandemije imala u ponudi onlajn nastavu – godine iskustva u radu na daljinu garancija su kvaliteta predavanja i zadovoljstva polaznika.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track