IMATE TALENAT ZA UMETNOST? Evo kako da ga pretvorite u isplativo zanimanje
Foto: Promo

IMATE TALENAT ZA UMETNOST? Evo kako da ga pretvorite u isplativo zanimanje

Edukacija -

Koliko puta ste u životu čuli rečenicu „Umetnost je lepa, ali od nje ne može da se živi” ili „Trebalo bi da se okreneš nečemu što će ti obezbediti sigurnu platu”? Sigurno je bilo i ovakvih dobronamernih saveta: „Završi nešto od čega ćeš imati za hleb, a umetnost neka ostane samo hobi”.

Večita dilema prilikom izbora fakulteta i buduće profesije jeste da li slediti svoje srce bez obzira na to gde vas to može odvesti ili ipak racionalno doneti odluku koja će vašoj karijeri dati sigurniji put?

U današnje vreme čini se da je ta dilema lažna.

Umetnost i profitabilna karijera nisu i ne treba da budu dve suprotstavljene strane. Sasvim je moguće da radite ono što volite, da budete stručni u tome, a da pritom i dobro zarađujete.

Dokaz toga su i brojni prestižni umetnički fakulteti širom sveta koji prate trendove u modernom umetničkom obrazovanju i u svoj plan i program sve više uvode savremenu tehnologiju, stvarajući sve više umetnika koji su sposobni da se uklope u zahteve tržišta i da stvaraju kulturu i umetnost koje su tražene, ali i dobro plaćene.

Umetnička i profitabilna karijera mogu da idu zajedno

Jedan od ovakvih fakulteta postoji i kod nas. Fakultet savremenih umetnosti već 20 godina uspešno školuje umetnike koji odgovaraju na sve zahteve savremenog doba. Inovativan pristup nastavi i vrhunski stručnjaci koji su cenjeni profesionalci u svojim profesijama zaštitni su znak FSU. Studenti dizajna imaju mogućnost sticanja priznatih Adobe i Autodesk sertifikata, studenti glume i umetničke produkcije učestvuju u predstavama i raznim projektima tokom studija, dok mladi vizuelni umetnici imaju mogućnost izlaganja svojih radova u poznatim galerijama sa kojima fakultet ima saradnju. Studiranje na FSU stvoriće od vas moderne umetnike 21. veka, koji su spremni ne samo da menjaju postojeću umetničku scenu nego i da stvaraju novu.

Od umetnika za umetnike – profesori su vrhunski priznati umetnici i poznata imena naše umetničke scene

Za obrazovanje nove generacije umetnika presudni su njihovi mentori, šefovi klasa i ostali profesori. Predavači na FSU su vrhunski stručnjaci u svojim profesijama, koji su studentima uvek na raspolaganju, usmeravaju njihov umetnički razvoj i oblikuju njihov talenat. Još tokom studiranja studenti kroz praksu, izložbe i predstave toliko napreduju da im postaju ravnopravne kolege.

Profesori koji vole svoj posao su dobri profesori. Pored toga što prenose svoja znanja i iskustva, oni uživaju i u kreativnom procesu koji dele sa studentima.

Odaberite granu umetnosti koja je najbliža vašim umetničkim afinitetima

Na Fakultetu savremenih umetnosti možete birati između 12 programa na osnovnim studijama. U skladu sa svojim afinitetima i talentima, izaberite onaj koji će vam pomoći da napravite zapaženu umetničku karijeru: Likovne umetnosti (Slikarstvo, Vajarstvo, Grafika i Multimediji), Dramske umetnosti, Dizajn enterijera, Grafički dizajn, Game art, Dizajn kostima, Multimedijalna produkcija, Muzičke komunikacije i Primenjeni mediji i kreiranje sadržaja.

FDU
foto: Promo

Ako želite da nastavite da unapređujete svoje akademsko znanje, školovanje možete nastaviti na master i doktorskim studijama na FSU.

Umetnička karijera još tokom studija

Najveći problem mladih umetnika posle završenog fakulteta jeste kako da pronađu posao bez ikakvog iskustva. Fakultet savremenih umetnosti iz godine u godinu sa svojim studentima uspešno realizuje veliki broj projekata iz oblasti medija, dizajna, dramskih i vizuelnih umetnosti i tako im obezbeđuje da karijeru počnu da grade još tokom školovanja, što im kasnije olakšava pronalazak profesionalnog angažmana i portfolio vredan pažnje koji im donosi veliku prednost u odabiru posla.

Za više informacija o FSU, o tome šta sve rade studenti tokom školovanja, koje su to dodatne pogodnosti koje dobijaju i na kojim sve projektima rade posetite sajt fakulteta: www.fsu.edu.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track