UČENJE PROGRAMIRANJA: Ovo su tri koraka do programerske karijere
Foto: Pexels

Karijera programera

UČENJE PROGRAMIRANJA: Ovo su tri koraka do programerske karijere

Edukacija -

Posao programera danas je jedno od najpopularnijih zanimanja, a osnovni razlozi za takvo stanje jesu odlična zarada i mogućnost lakog zapošljavanja. Većina onih koji maštaju o tome da jednog dana postanu programeri uglavnom traže brz i jednostavan recept, koji će im pomoći da ostvare svoje ciljeve. Iako recept za uspeh preko noći ne postoji, dobra vest je da, sa fokusiranim radom, programiranje možete savladati za relativno kratko vreme. Ukoliko i sami spadate u ovu grupu, pratite sledeća tri koraka, koji će vam otvoriti vrata u svet IT-ja.

Opredelite se za jedan programski jezik

Pre nego što se odlučite da uplovite u programerske vode, veoma je važno da se naoružate strpljenjem.

Za početak, izaberite jedan programski jezik. Ogroman broj početnika pravi istu grešku, jer misle da će uspeti više jezika da nauče odjednom. Istina je da će vam za karijeru uspešnog programera biti potrebno znanje više od jednog progamskog jezika, ali se u početku morate fokusirati samo na jedan.

Kako da izaberete jedan programski jezik? Zapitajte se u kojoj biste oblasti programiranja želeli da radite. Savladajte osnovna znanja iz jezika koji je vezan za oblast u kojoj sebe vidite. Primera radi, PHP je efektan za web programiranje, dok je Swift idealan za razvoj iOS aplikacija. S druge strane, Java je prilično univerzalan programski jezik, koji je komplementaran sa raznim platformama.

Radite na malim projektima

Kada steknete osnove jednog od programskih jezika, spremni ste da počnete rad na malim projektima. Ovaj, početni deo vaše programerske karijere posmatrajte više kao trening za ono što tek sledi u pravom profesionalnom životu.

Radom na malim zadacima uvidećete gde imate propuste u znanju. Primera radi, kreiranje mobilnih aplikacija je odličan put za sve koji tek traže svoje mesto u programiranju. Najjednostavnije aplikacije se mogu kreirati prilično lako, a praksa koja se na ovaj način stiče dragocena je.

Počnite da učite drugi programski jezik

Tek pošto ste usavršili jedan programski jezik, spremni ste da počnete učenje drugog. Iako vam ovaj predlog deluje kao dugačak put do uspeha, iskustvo je pokazalo da je drugi programski jezik mnogo lakše savladati nego prvi.

Još jedan programski jezik pružiće vam sve ono o čemu ste maštali. Na blogu „Firehouseproject” tvrde da su najtraženiji programeri oni koji u zavisnosti od potreba samog projekta koriste više programskih jezika. Jednogodišnja obuka za programera je prvi korak ka savladavanju najpopularnijih programskih jezika, sticanju sertifikata i povećanju sopstvene cene na tržištu informatičkih poslova.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track