GRAFIČKI DIZAJN: 3 uslova da unovčite talenat za umetnost
Foto: Promo

GRAFIČKI DIZAJN: 3 uslova da unovčite talenat za umetnost

Edukacija -

Ukoliko ste umetnik u duši, sigurno ste se naslušali pridika na račun tobožnje činjenice da nikad nećete moći da zaradite dovoljno novca baveći se umetnošću. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je tražnja za kreativnim zanimanjima u poslednjih nekoliko godina u velikom porastu. U budućnosti će se takav trend nastaviti, a predviđanja pokazuju da će se samo za grafičke dizajnere do 2026. godine otvoriti 13% više radnih mesta.

Ako ste naklonjeni vizuelnim sredstvima izražavanja, a želite da se bavite ovim uzbudljivim i kreativnim zanimanjem, koje podrazumeva stavljanje strasti za umetnošću u svakodnevnu upotrebu, predstavljamo vam 3 korisna saveta koji će vam pomoći da postanete profesionalni grafički dizajner.

kreativni poslovi
foto: Promo

1. Mislite na ciljnu grupu

Ukoliko želite da budete grafički dizajner, nije dovoljno samo da imate talenat za crtanje, već treba imati i sposobnost da se direktno obratite određenoj ciljnoj grupi i podstaknete ih da se uključe u priču koju promovišete. Drugim rečima, grafički dizajner treba da motiviše ljude u donošenju odluka i da poseduje talenat da kreira sliku kojom će postići željeni rezultat.

kreativni poslovi
foto: Promo

2. Budite timski igrač sa osećajem za biznis

Mnogi pogrešno veruju da su grafički dizajneri vukovi samotnjaci. Istina je da rad u timu predstavlja deo svakodnevice svakog grafičkog dizajnera. Komunikacija sa klijentima, drugim dizajnerima, kopirajterima i menadžerima prisutna je prilikom svakog projekta, jer je postizanje uspeha moguće samo uz rad sa ostalim saradnicima.

Možda ćete se iznenaditi, ali posao grafičkog dizajnera nije samo odabir veselih boja i odgovarajućeg fonta. Kao profesionalac u ovoj oblasti trebalo bi da imate i osećaj za biznis i komunikativne veštine. Ovo pogotovo važi ako želite da radite kao slobodno angažovani grafički dizajner, freelancer, jer tada morate o svim aspektima posla da razmišljate sami.

kreativni poslovi
foto: Promo

3. Talenat nije dovoljan – trening je ključ

Umetnički talenat koji posedujete može vam pomoći da postanete grafički dizajner, ali pored toga, potrebno je da konstantno usvajate nova znanja i pratite trendove. Moraćete da naučite kako se radi u stručnim programima Adobe Illustrator, Adobe Photoshop i Adobe InDesign.

Potrebna znanja za bavljenje ovim poslom možete steći posle godinu dana obuke po odgovarajućem programu za grafičke dizajnere, baziranom na realnim projektima.

kreativni poslovi
foto: Promo

Grafički dizajneri su među onim profesijama koje ne moraju da brinu da li će u budućnosti imati posao. Kompanije se iz dana u dan takmiče u tome ko će izgraditi bolji vizuelni identitet brenda i izboriti se za prepoznatljivost, a to umnogome zavisi od veštine grafičkih dizajnera. Ukoliko niste zadovoljni svojim poslom, a sebe vidite kao grafičkog dizajnera, promenite profesiju. Za samo godinu dana treninga sebi možete omogućite zabavan posao u kreativnom polju, koji će vam doneti dobru zaradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track