ZARADA OD YOUTUBEA: Evo kako možete zaraditi od kanala na Jutjubu
Foto: Promo

ZA BUDUĆE JUTJUBERE

ZARADA OD YOUTUBEA: Evo kako možete zaraditi od kanala na Jutjubu

Edukacija -

Jutjub (YouTube) je postao zamena za televiziju, a kao i ostali društveni mediji, za mnoge je i izvor zarade. Ako mislite da imate talenta za generisanje dopadljivih video-klipova koji će zainteresovati dovoljan broj ljudi i privući ih da počnu da vas prate i redovno pregledaju vaše materijale, razmotrite karijeru jutjubera.

Ukoliko vas zanima kako možete naplatiti svoj status, ovo su osnovni načini.

IT Academy
foto: Promo

1. Monetizacija od pregleda sadržaja

Ako kanal registrujete za monetizaciju sadržaja, možete zarađivati od reklama koje web sajt prikazuje onima koji pregledaju vaš sadržaj. Što više pregleda, to više novca. Zaradu koju na ovaj način prihodujete delite sa platformom, te vama ide preko 50 odsto dobiti.

2. Promocija drugih brendova na vašem kanalu

Svaki uspešan jutjuber može da računa na saradnju sa brendovima, koji su uvek u potrazi za novim kanalima promocije. Vaši potencijalni partneri će zavisiti od tipa kanala i vrste ciljne grupe kojoj se obraćate.

IT Academy
foto: Promo

Na koji način promovišete brend? Prikazom proizvoda u samom video-mateijalu ili razgovorom o njegovim pozitivnim svojstvima. Garderobu možete nositi, a hranu jesti.

3. Promocija drugih brendova van vašeg kanala

Ako svoj kanal smatrate neutralnim mestom, njegovu popularnost možete unovčiti i u realnom svetu. Jedan od načina jeste saradnja s brendovima u realnom, a ne u digitalnom svetu. Kao popularan jutjuber, možete postati ambasador brenda i učestvovati u svim mogućim vrstama promocija a da pri tome ne morate sami kreirati sadržaj za brend. Možete se pojaviti u njihovom spotu ili na događaju koji organizuju.

4. Brendirana roba i proizvodi

Naravno, kada ste postali zvezda na Jutjubu, ništa vas ne sprečava da sami pokrenete sopstveni brend, bilo da su u pitanju brendirane šolje i majice, ili originalni proizvod u vezi sa materijom koja je obrađena na vašem kanalu.

IT Academy
foto: Promo

5. Grupno finansiranje

U zavisnosti od vaše popularnosti i dopadljivosti vaše misije, možete motivisati pratioce da daju novac za vaš projekat. Kao kontrauslugu im možete ponuditi razne poklone – pomenutu brendiranu robu ili učešće u nekom od vaših klipova. Za sakupljanje novca morate koristiti druge platforme, ali vaš kapital i dalje ostaje vaša popularnost na YouTubeu, koja vam daje legitimitet.

IT Academy
foto: Promo

Ako želite da imate uspešan kanal na YouTubeu, morate uložiti u kvalitet video-materijala. Profesionalni pristup će vas izdvojiti od brojne konkurencije. Tehnike rada u najnaprednijim programima za obradu video-zapisa i zvuka, poput Adobe paketa, možete savladati za manje od godinu dana na sertifikovanom programu baziranom na realizaciji i montaži video-klipova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track