PROGRAMSKI JEZICI: Evo zašto bi prvo trebalo da naučite programski jezik Java
Foto: Pexels

Za buduće programere

PROGRAMSKI JEZICI: Evo zašto bi prvo trebalo da naučite programski jezik Java

Edukacija -

Ako razmišljate o promeni zanimanja i razmatrate karijeru programera, prvo konkretno pitanje koje se nameće jeste za koji programski jezik se treba odlučiti. Ukoliko su vam kriterijumi – popularnost jezika, lakoća učenja i brzina dolaska do prvog posla, onda bi trebalo da se opredelite za programski jezik Java.

U nastavku otkrijte nekoliko činjenica zbog kojih bi trebalo da se odlučite za programski jezik koji je najzastupljeniji na svetu.

Većina mobilnih aplikacija nastala je u Java okruženju

Statistika pokazuje da od ukupnog broja pametnih mobilnih telefona čak 78,4% koristi platformu Android. S obzirom na to da se aplikacije za androide kreiraju uz pomoć Jave, sledi da je većina aplikacija zasnovana na programskom jeziku Java. Stoga je činjenica da na tržištu postoji sve veća tražnja za stručnjacima koji rade u ovom programskom jeziku.

programiranje
foto: Pexels

Java se koristi i u web dizajnu

Iako je od nastanka Jave do danas prošlo više od dve decenije, ovaj programski jezik se, uz posebne pakete i specijalizovane verzije, aktivno koristi i u web dizajnu. Neke od popularnih web stranica, kao što su LinkedIn, eBay i Amazon, nastale su upravo u ovom programskom jeziku.

programiranje
foto: Pexels

Programski jezik jednostavan za učenje

Java je programski jezik koji važi za jedan od najlakših za učenje, čak i u slučaju da ranije niste imali nikakvih dodirnih tačaka sa programiranjem. Pored toga što je najzastupljeniji i što nudi mogućnost lakog zapošljavanja, da biste savladali Javu neće vam biti potrebno previše vremena. Za svega godinu dana učenja, po adekvatnom programu zasnovanom na realizaciji projekata u Java okruženju, steći ćete veštine koje će vas učiniti konkurentnim programerom na tržištu rada.

programiranje
foto: Pexels

Univerzalni vojnik s velikom armijom

Deviza koje se drže tvorci i korisnici ovog programskog jezika glasi: „Napiši jednom, koristi bilo gde”. To znači da kodovi iz ovog programskog jezika mogu da se koriste u svakom operativnom sistemu.

Možda osnovni razlog za veliku popularnost koju je ovaj programski jezik postigao širom sveta jeste to što je potpuno besplatan i dostupan svima. Sve ovo doprinelo je stvaranju velike zajednice programera koji rade u ovom programu. Ogroman broj ljudi koji koristi Javu dodatno olakšava posao svima koji se tek upoznaju sa ovim programskim jezikom. Odgovor na svako pitanje ili nedoumicu koju imate u vezi sa Javom možete potražiti na nekom od brojnih foruma, ili portala (kao što je Stackoverflow.com), na kojima se okupljaju stručnjaci iz ove oblasti.

programiranje
foto: Pexels

Java programeri najlakše dolaze do posla

S obzirom na popularnost ovog programskog jezika, ne čudi što je tražnja za stručnjacima za Javu sve veća u poslednjih nekoliko godina. Podaci sajta za zapošljavanje Infostud.com pokazuju da su od svih koji rade u oblasti informacionih tehnologija, koja je inače daleko najtraženija, u najboljoj poziciji upravo programeri čija je uža specijalnost Java. Portal Infoplate izveštava da plate Java programera u Srbiji idu i preko 200.000 dinara.

Donedavno se na radna mesta koja zahtevaju poznavanje Jave prijavljivalo najmanje kandidata, a broj oglasa je rastao. Drugim rečima, Java programeri ne moraju čekati da se zaposle, jer su veoma traženi, a konkurencija još uvek nije velika kao u nekim drugim oblastima IT-ja. Ukoliko želite da promenite profesiju i konačno pronađete posao koji će biti dobro plaćen, najveće šanse da ispunite svoja očekivanja imaćete kao Java programer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track