Najnovije vesti

DOKTORSKI UMETNIČKI PROJEKAT: Ana Mandić brani doktorski rad na FSU
Foto: Kurir/Ana Mandić

DOKTORSKI UMETNIČKI PROJEKAT: Ana Mandić brani doktorski rad na FSU

Edukacija
12:13h

Fakultet savremenih umetnosti biće bogatiji za još jednog doktora umetnosti. Ana Mandić braniće svoj doktorski umetnički projekat u utorak, 18. maja, u 11 časova u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti.

Umetnički projekat nosi naziv „Klupko niti kao personifikacija sudbine: materijalizacija forme kroz vizuelnu artikulaciju ideje u trećoj dimenziji”, a mentor na radu je profesor Zoran Todović.

fsu
foto: Kurir/Ana Mandić

Doktorski umetnički projekat kandidatkinje Ane M. Mandić realizovan je u različitim likovnim medijima u kojima varira intenzitet izraza, ali ne i likovna struktura, i predstavlja višemedijski rad koji sadrži tradicionalan crtež i sliku, digitalni crteže i grafiku, instalaciju objekata i video-rad, čineći prostornom postavkom jedinstvenu ambijentalnu celinu.

Postavka izloženih radova na 16 fotografija

U Galeriji FSU izložena je postavka radova iz ovog umetničkog projekta na ukupno 16 fotografija.

Ana Mandić je u svom praktičnom radu, polazeći od motiva klupka, kojim referiše na predanje o mojrama, trima sestrama, suđajama, koje predu životnu nit, sudbinu i smrt, realizovala crteže, grafike, instalacije i video-radove, kojima je uspela da vizuelno artikuliše ideju i promišljanje da umetnost nije ukras dokolice, već teško osvajanje i odlučujuća odbrana čoveka od sudbine.

Da je umetnost zapravo antisudbina, kako kaže Anre Marlo.

U istrajnoj i raznovrsnoj crtačko-instalacijskoj delatnosti, u periodu od oko šest godina, uz stalno negovanje i usavršavanje izražajnih mogućnosti, realizovani su radovi autentičnog sadržaja i značenja. U umetničkoj strategiji koja se sprovodi dominantna je uloga crteža u različitim medijima, u akriliku, olovci, digatalnim medijima i instalaciji. Motiv klupka prožima sve radove i kao takav je paradigma u promišljanju pojma sudbine. Instalacije u prostoru čine klupka od vunenog konca različitih dimenzija, postavljena u različitim prostornim međuodnosima. Instalacije pored autohtonog značenja učestvuju u artikulaciji celine ambijentalnog prostora, stvarajući tako izvesno scenografiju. Instalacija u prostoru galerije postaje scena na kojoj se odvija perceptivni performans.

Prof. Zoran Todović

Ana Mandić autorka 4 samostalne izložbe

Ana Mandić rođena je u Beogradu 1980. godine. Diplomirala je slikarstvo 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Gordana Nikolića. Magistrirala je 2009. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na odseku za digitalnu umetnost, u klasi profesora Rastka Ćirića. Doktorske umetničke studije iz oblasti slikarstva upisala je 2013. godine, pod mentorstvom profesora Zorana Todovića. Član je ULUS-a od 2006. godine. Od 2010. godine radi kao predavač predmeta Umetničke veštine i Estetika na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu. Do sada je realizovala četiri samostalne izložbe i 15 grupnih. Dobitnik je nagrade za najbolji konceptualni rad na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 2014. godine.

Fakultet savremenih umetnosti – obrazovanje za umetnike budućnosti

Pored doktorskih studija vizuelnih umetnosti, na Fakultetu savremenih umetnosti postoje doktorske studije dramskih umetnosti i dizajna, ali i akreditovane master i, naravno, osnovne studije.

fsu
foto: Kurir/Ana Mandić

Studenti mogu da se opredele za neki od 12 različitih programa na osnovnim studijama: slikarstvo, vajarstvo, grafiku, multimediju, glumu, grafički dizajn, dizajn enterijera, game art, modni dizajn, multimedijalnu produkciju, muzičke komunikacije ili savremeno novinarstvo i kreiranje sadržaja.

Fakultet savremenih umetnosti ima tradiciju dugu 20 godina. Do danas je formirao veliki broj uspešnih i priznatih umetnika, koji su poznati ne samo na ovim prostorima već i u najznačajnijim svetskim umetničkim centrima.

To je koncept umetničkog obrazovanja, jedinstven na ovim prostorima, koji stvara umetnike koji su spremni da odgovore na sve izazove modernog doba.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track