OPERATIVNI SISTEMI: Da li je Windows 10 najbolji Microsoftov operativni sistem
Foto: Promo

Windows

OPERATIVNI SISTEMI: Da li je Windows 10 najbolji Microsoftov operativni sistem

Edukacija -

Kada je Microsoft u julu 2015. godine lansirao Windows 10, bilo je jasno da se ne radi samo o novoj verziji operativnog sistema, već o potpuno drugačijoj generaciji softvera, koji će napraviti pravi prevrat na tržištu. Stručnjaci za Microsoft development ovim proizvodom napravili su značajan rezultat i istovremeno sebe svrstali među najtraženije stručnjake za informacione tehnologije, popularne ajtijevce, a veštine koje poseduju podigli na nivo najperspektivnijih u budućnosti.

Danas, nekih pet godina kasnije, možemo izneti činjenice zbog kojih je nova verzija Windowsa zaslužila da je zovu najboljim operativnim sistemom koji je Microsoft izbacio u poslednjoj deceniji.

1. I dalje možete besplatno unaprediti prethodne verzije WIndowsa

Svako ko ima licencirani operativni sistem Windows 7 ili Windows 8/8.1 na pojedinicim web stranicama i dalje može unaprediti svoj operativni sistem u Windows 10 potpuno besplatno. Ova ponuda važila je samo godinu dana od izlaska ovog operativnog sistema, ali na web sajtovima poput Zdnet i dalje možete preuzeti aplikaciju za nadogradnju koja funkcioniše.

racunar
foto: Promo

2. Opcija „start" je vraćena

Najprepoznatljiviji deo Windowsa, opcija „start”, koja se nalazi u donjem levom uglu, sa dolaskom Windowsa 2010, vratila se u igru. Za razliku od prethodne verzije 8.1, koja je razočarala korisnike, jer je potpuno odudarala od ustaljenog interfejsa koji je Windows godinama negovao unazad, novi operativni sistem vraća se na staze uspeha. Opcija „start” je danas prilagođena korisnicima tako da mogu da biraju da li će njihov Windows biti sličniji verziji 8 ili prethodnim, klasičnijim operativnim sistemima Microsoft.

3. Internet Explorer

Korisnici su godinama izbegavali Internet Explorer, pa je ovaj pretraživač konačno dobio zamenu u vidu Microsoft Edgea. Novi internet pretraživač ima brojne dodatne funkcije, kao što su vođenje beležaka, preporuke i još mnogo toga, zbog čega je postao omiljeni pretraživač mnogih korisnika koji su do pojave Windowsa 10 uvek morali da dodatno instaliraju Firefox, Chrome ili Operu.

racunar
foto: Promo

4. Softveri prilagođeni za sve uređaje

Masovna upotreba pametnih mobilnih telefona i tablet uređaja naterala je stručnjake iz kompanije Microsoft da prilagode softverska rešenja za sve uređaje sa instaliranim operativnim sistemom Windows 10. Tako na primer jedna ista aplikacija danas funkcioniše na PC-ju, tablet uređaju, pametnom telefonu Windows, pa čak i na XBOX-u.

5. Office paket

Microsoft Office paket deo je osnovne ponude operativnog sistema Windows 10, što je korisnicima dalo mogućnost da besplatno koriste Word, Excel, PowerPoint i ostale programe iz Office paketa.

Najpopularniji operativni sistem na svetu je impresionirao korisnike i učinio da danas skoro 75% korisnika desktop računara koristi Windows 10. U njegovoj širokoj zastupljenosti uživaju i svi oni koji su zaduženi za kreiranje aplikacija i softverskih rešenja za ovaj operativni sistem. Stručnjaci koji se bave programiranjem za platformu Windows sada su traženiji nego ikad, a znanja i veštine koje poseduju u budućnosti će se sve više ceniti.

Upravo iz ovih razloga svi koji žele i planiraju da se bave programiranjem najveće šanse za ostvarivanje profitabilne karijere imaju upravo u sektoru Microsoft developmenta. Sertifikovana obuka za karijeru u razvoju za Microsoft okruženje u trajanju od godinu dana je najbrži način da steknete kvalifikacije i iskustvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja