KRAJ JEDNE ERE: Microsoft šalje Internet Explorer u penziju
Foto: Promo

Digitalni svet

KRAJ JEDNE ERE: Microsoft šalje Internet Explorer u penziju

Edukacija -

Većina iskusnih korisnika računara odrasla je uz Internet Explorer. Od 1995. godine ovaj softver bio je sastavni deo paketa operativnog sistema Windows. Iako je ovaj legendarni pretraživač bio najkorišćeniji, u protekloj deceniji ga je prevazišla konkurencija. Pretraživači poput Firefoxa, Chromea, Opere i Safarija bili su mnogo više po ukusu savremene publike. Od interfejsa do bezbednosti, vladalo je mišljenje da je Internet Explorer pregazilo vreme.

O manama ovog programa na internetu se može naći mnoštvo zluradih, ali ponekad zabavnih materijala, koji ga omalovažavaju. Takvi su anonimni mimovi: „Isti si Internet Explorer, niko te ne voli", ili „Ako si dovoljno hrabar da koristiš Internet Explorer, dovoljno si hrabar da pitaš simpatiju da izađete".

Dvadeset godina nakon prve verzije, Microsoft je lansirao novi pregledač pod imenom Edge. Iako je trebalo da bude naslednik Internet Explorera, potrajalo je dok su se korisnici, naviknuti na starijeg brata, prebacili na alternativu. Sada, kada se to desilo, Microsoft je odlučio da je došlo vreme da se Internet Explorer penzioniše, ovoga puta bez povratka.

link group
foto: Promo

Aktuelna verzija, Internet Explorer 11, završava karijeru 15. juna sledeće godine. Tada će sva podrška za ovaj softver biti obustavljena.

Zvanični razlog penzionisanja, pored vremešnosti, jeste bezbednost, zbog koje je često kritikovan u prošlosti. Microsoftu je u interesu da svi korisnici usvoje Edge kao opciju za surfovanje. Što se tiče korisnika Internet Explorera 11, taj udeo iznosi skromnih 0,8%.

link group
foto: Promo

Za sve kojima se, pri pomisli na penzionisanje Explorera, javlja nostalgija, Microsoft je pokušao da pokaže razumevanje. Naime, Edge ima mogućnost podešavanja interfejsa i korisničkog iskustva da podseća na Internet Explorer.

Microsoftov svet predstavlja tržište za sebe. Za sve one koji žele da rade na nekom novom pretraživaču ili kreiraju aplikacije za Windows obuka za razvoj softvera u Microsoft okruženju je pravi izbor. Nakon samo dva semestra intenzivne obuke ovladaćete osnovama osmišljavanja, projektovanja i izrade desktop i web aplikacija za bogato tržište Microsofta.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track