SAVETI NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU: Evo šta Džef Bezos, vlasnik Amazona, poručuje mladim preduzetnicima
Foto: Profimedia

Citati osnivača Amazona

SAVETI NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU: Evo šta Džef Bezos, vlasnik Amazona, poručuje mladim preduzetnicima

Edukacija -

Danas je najbogatiji čovek, osnivač legendarnog Amazona, a nekada je i sam bio na početku karijere i imao mnogo problema.

Tokom godina Džef Bezos je u mnogim intervjuima delio svoje preduzetničko iskustvo i davao savete početnicima. U nastavku pronađite 5 najznačajnijih lekcija s njegovog preduzetničkog putovanja, koje prenosi portal FBA help.

1. Budite tvrdoglavi, ali fleksibilni

Iako deluje kao da se ove dve osobine međusobno poništavaju, realnost dozvoljava njihovu koegzistenciju. Kako pomiriti ova dva pola? Primera radi, možete biti tvrdoglavi u svojoj zamisli, a fleksibilni u načinu na koji ćete je postići. Upravo takav bio je i sam Bezos. U jednom intervjuu je objasnio da, ukoliko niste tvrdoglavi, vaše eksperimentisanje neće potrajati. Ali ako niste fleksibilni, dodaje on, lupićete glavom o zid i propustiti drugo rešenje za problem koji pokušavate da prevaziđete.

2. Pratite svoj želudac

Bezos veruje da je u poslovnom svetu instinkt važniji od baza podataka.

„Ako možete da donesete oduku analizom, to i uradite. Ali ispostavlja se da se najvažnije odluke u životu uvek donose na osnovu instinkta i intuicije", rekao je Bezos.

3. Počnite malim koracima

Amazon, koji danas zapošljava hiljade, počeo je sa svega petoro ljudi.

„Vi se možda ne sećate, ali za mene kao da je juče bilo kad sam nosio pakete do pošte nadajući se da ću jednog dana moći da priuštim viljuškar."

4. Ne pokušavajte na silu da rastete, već mislite na duge staze

Mnogi žele uspeh i žele ga odmah. Ali ostaviti istinski trag, kao i transformisati svoj startap u profitabilni biznis za manje od godinu dana je skoro nemoguće.

Jedan od osnovnih principa Amazona, kako Bezos kaže, jeste upravo suprotan: „Mislite na duge staze i ne žrtvujte vrednost koja nastaje na duge staze zarad kratkotrajnog uspeha".

5. Učite od konkurenata

Uvek je dobro motriti na konkurenciju. Bezos je priznao da u Amazonu uvek prate šta rade njihovi konkurenti kako bi naučili i iskoristili što više mogu iz iskustava drugih. “Ono što funkcioniše ne treba menjati. Bolje je iskoristiti provereno dobre prakse nego iznova otkrivati toplu vodu.”

Šta god mislili o Džefu Bezosu i njegovoj imperiji, jedno je sigurno. Uspeo je da savlada preduzetnički zanat i da svoj biznis učini najvećim. Ako želite da i sami pokrenete i vodite uspešnu internet prodavnicu, sertifikovana obuka za IT biznis u trajanju od godinu dana, pod vođstvom mentora, bazirana na rešavanju realnih poslovnih problema, pravi je izbor za vas.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track