RAD OD KUĆE: Evo kako da pravilno upravljate svojim vremenom i ne zatrpate se obavezama
Foto: Promo

Rad od kuće

RAD OD KUĆE: Evo kako da pravilno upravljate svojim vremenom i ne zatrpate se obavezama

Edukacija -

Rad od kuće ima mnogo prednosti. Ne morate da gubite vreme na prevoz do firme i nazad, ne trošite novac na dostavu hrane i možete da budete u pidžami po ceo dan. Sa druge strane, sve to su u isto vreme i mane rada od kuće, zbog naše sklonosti da se s vremenom opustimo i da nam obaveze postanu strane.

rad od kuće
foto: Promo

Jedan od većih problema na koji svi nailaze jeste organizacija vremena, jer nam se čini da je radeći od kuće moguće stići sve, a zapravo je vreme koje ulažemo u posao isto kao i kada idemo u firmu.

Baš zato je neophodno imati dobru organizaciju vremena i kreirati raspored tako da obuhvati i vreme za odmor i vreme za obaveze. Mi smo izdvojili nekoliko saveta koji vam sigurno mogu biti od koristi u ovom poduhvatu.

rad od kuće
foto: Promo

Kada ne radite – ne radite

Vaš kalendar ne sme da promeni svoj oblik, čak iako ste promenili mesto na kome radite. To što sada radite od kuće ne sme da znači da će vam radno vreme biti beskonačno. Zato u svom rasporedu obaveza blokirajte neradne sate.

To znači da neće biti moguće zakazivati sastanke u tom periodu i da ćete se tada definitivno isključiti kako biste se pobrinuli za svoj privatni život, sebe, porodicu, prijatelje ili bilo šta što vam pričinjava zadovoljstvo, ali nije posao.

Odvojte vreme za nedeljne obaveze

rad od kuće
foto: Promo

Svaki posao ima određeni broj obaveza koje se obavljaju nedeljom. To mogu biti određeni izveštaji koje morate da pripremite, možda neki sastanci koji se dešavaju usput, a sada su prebačeni na online kanale ili neki dogovori sa klijentima.

rad od kuće
foto: Promo

Dok ste u firmi, takve obaveze obavljate u hodu, pa ne razmišljate o tome koliko vam to troši vremena, međutim, kada ste kod kuće, sve slične aktivnosti morate obuhvatiti svojim rasporedom, kako biste mogli da uklopite i sve ostale zadatke i projekte.

Ostavite dovoljno vremena za projekte koji zahtevaju fokus

rad od kuće
foto: Promo

Ako se bavite poslom koji zahteva duboku koncentraciju, kao što je pisanje ili osmišljavanje strategije, potrebno je da odvojite duže vremenske periode koje ćete u svom kalendaru obeležiti kao periode u kojima ne želite da vas iko prekida.

Tada se isključite i sa kanala komunikacije koje inače koristite, kako vas neko ne bi prekinuo ili vam razbio inspiraciju i fokus. Ovo je važno, jer ukoliko sebi zakažete previše obaveza, možda nećete imati koncentraciju za dalji rad, zato što će vam stalno stizati nova obaveštenja i novi zahtevi.

rad od kuće
foto: Promo

Zakazujte pozive sa kolegama koje ne viđate

Ono što mnogima najviše nedostaje prilikom rada od kuće jeste dnevna komunikacija sa timom, kafe koje se ispijaju na pauzi i teme koje nisu vezane za posao, a priča se o njima na poslu. To je sasvim prirodno i povezanost sa ljudima sa posla je važan činilac u karijeri koji može znatno uticati i na produktivnost.

Zato se savetuje da odvajate vreme u svom rasporedu i za neformalne sastanke sa kolegama koje ćete voditi online, a koje ćete posvećivati pričama koje nisu nužno u vezi sa projektima na kojima radite.

rad od kuće
foto: Promo

Računajte na jutarnju rutinu

Dok smo radili u firmama, deo jutarnje rutine bilo je ranije ustajanje, doručak kod kuće, priprema za posao i odlazak u firmu. Međutim, danas nam je lakše da jednostavno ustanemo iz kreveta i premestimo se za računar kada počne radno vreme.

rad od kuće
foto: Promo

Uključite nove jutarnje rutine, koje će možda podrazumevati neke kućne obaveze koje ćete ujutru završiti, možda niz vežbi ili pripremu obroka. Ova praksa će vam pomoći da se spremite za dan koji je pred vama i da podignete svoju energiju i raspoloženje.

Ako se teško borite sa novim sistemom rada, onda je važno da razgovarate ili sa svojim nadređenim, ili sa članovima tima koji imaju više iskustva u ovome. U većim kompanijama time se bavi menadžer za ljudske resurse, koji brine o motivaciji zaposlenih i njihovom zadovoljstvu na radnom mestu. Ovo je zanimljiv posao i izuzetno zahvalan, budući da svakodnevno činite da se neko oseća bolje. Ukoliko vam to zvuči zanimljivo, upišite obuku za menadžment u sektoru ljudskih resursa i postanite taj važni činilac svake kompanije.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track