DIZAJNERSKA TERMINOLOGIJA: Evo šta znače termini koji vas zbunjuju
Foto: Promo

Web dizajn

DIZAJNERSKA TERMINOLOGIJA: Evo šta znače termini koji vas zbunjuju

Edukacija -

Ako sa web dizajnerima porazgovarate o dizajnu, nakon pet minuta videćete da oni barataju izrazima koje nikada ranije niste čuli. Nepoznata terminologija ne bi trebalo da vas obeshrabi u vašoj želji da postanete web dizajner, jer ma koliko vam sve te reči i fraze delovale strano, jezik web dizajna možete usvojiti veoma brzo. Predstavljamo vam neke od izraza i termina koji se često čuju.

IT Academy
foto: Promo

Tipografija

U pitanju je proces izbora, organizacije i uređivanja reči, slova, čak i razmaka između njih. Tipografija igra značajnu ulogu u određivanju načina prenošenja poruke. Tipografija vašeg web sajta treba da uvek služi specifičnom cilju, pri čemu ne smete zanemariti najvažniji cilj, a to je čitljivost.

IT Academy
foto: Promo

Grid

Dizajnerski okvir sastavljen od ravnomerno podeljenih, ukrštenih redova i kolona naziva se grid, odnosno rešetka ili mreža. Dizajneri koriste mrežu da bi što čistije i preciznije uskladili elemente dizajna. Primera radi, kolone na vašoj web stranici mogu se koristiti da se vizuelnim sredstvima ispriča priča na pregledan način – tako što će se sadržaj razdvojiti u uredno organizovane, lako razumljive i vidljive elemente.

IT Academy
foto: Promo

Poravnanje

U dizajnu, poravnanje se odnosi na sortiranje elemenata radi postizanja ravnoteže i logičnog redosleda. Naravno, ne moraju svi elementi na svakoj web stranici uvek biti savršeno poravnati. Nije neophodno ni da uvek koristite ista poravnanja. Mešanje položaja elemenata pri kome stranica deluje skladno i uredno sasvim je moguće.

IT Academy
foto: Promo

Kerning

Ovaj termin se odnosi na razmak između znakova. Tiče se razmaka između dva specifična slova, broja ili između nekih drugih karaktera. U pitanju je jedan od najvažnijih parametara za oblikovanje teksta na web stranici, jer proces prilagođavanja prostora između znakova poboljšava čitljivost. Ako niste sigurni šta je zapravo kerning, zamislite da je oko svakog slova u reči nacrtana kutija. Bez kerninga, svaki karakter bi se nalazio unutar ivica ovih kutija. Kerning omogućava da se ove ivice preklapaju, tako da se prostor između svakog karaktera može prilagoditi, u zavisnosti od željenog efekta. Ako je kerning premali, tekst će biti nečitljiv. Isto se dešava i ako je preveliki.

Leading

Leading (čita se liding) se odnosi na razmak između svake linije, odnosno reda teksta i određuje kako je tekst raspoređen po vertikalnoj osi. Koristi se u onim slučajevima kada sadržaj ima više redova teksta radi obezbeđivanja prostora između dna slova u jednom redu i vrha slova u sledećem. Kerning čini da tekst bude pregledan i čitljiv. Redovi teksta koji su postavljeni previše usko ili suviše široko teško se čitaju.

IT Academy
foto: Promo

Rezolucija

Uopšteno govoreći, termin se odnosi na broj piksela na slici. Što je veća rezolucija slike, to je veći kvalitet. Slika visoke rezolucije će biti jasna i oštra, a slika sa niskom rezolucijom će delovati „pikselizirano“ (kao da je sastavljena od tačkica) i mutno. U web dizajnu je rezolucija veoma važna, pošto kvalitet slike utiče na celokupan utisak o stranici i kvalitetu vašeg rada, ali i o kvalitetu samog brenda koji je predstavljen.

IT Academy
foto: Promo

Zasićenje

Stepen intenziteta i živosti boje zavisi od zasićenosti, to jest saturacije. Boje sa niskom zasićenošću mogu delovati bledo, dok će zasićenija boja davati živahniji utisak. Slike sa visokom zasićenošću daju osećaj „težine“, zbog čega su često zasićenije one slike koje dizajner želi da izdvoji. Nasuprot tome, ako se preko slike dodaje tekst, dizajneri obično koriste manje zasićenu sliku.

Kontrast

Ovaj termin opisuje razliku u boji koja varira između svetlih i tamnih delova slike. Pored toga, kontrast se može odnositi i na stepen razlike između dva elementa. O kontrastu boja može se razmišljati na nivou toplo–hladno ili tamno–svetlo. Iako se o kontrastu prevashodno govori kada se diskutuje o bojama, kontrast se može odnositi i na slova, poravnanje i veličinu. Primera radi, web sajt na kome svaki element ima istu veličinu, oblik ili boju može delovati nezanimljivo, a kreativno korišćenje kontrasta ga može učiniti dopadljivijim.

IT Academy
foto: Promo

Bilo da želite da web dizajn bude vaša karijera ili biste voleli da sami kreirate atraktvine web stranice za sopstvene potrebe, veštine i znanja danas možete steći za samo godinu dana na sertifikovanim edukativnim programima, baziranim na kontinuiranom mentorskom radu.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track