KRENUO SA DNA, A DANAS REKREATIVNO IDE U SVEMIR: Pročitajte uzbudljivu životnu priču Ričarda Bransona
Foto: Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Istinite priče

KRENUO SA DNA, A DANAS REKREATIVNO IDE U SVEMIR: Pročitajte uzbudljivu životnu priču Ričarda Bransona

Edukacija -

Bio je loš đak. Na časovima nije mogao da se usredsredi, a problem su mi pravili i čitanje i pisanje. Nastavnici su ga smatrali lenjim i neobuzdanim ne znajući da zapravo ima disleksiju. Ni vršnjaci ga nisu voleli, pa je duge sate provodio u biblioteci čitajući. Uprkos hendikepu, još kao školarac je počeo da pokreće svoje preduzetničke inicijative – prodavao je božićne jelke. Ubrzo je napustio školu, a direktor ga je ispratio rečima: „Predviđam da ćeš ili završiti u zatvoru ili postati milioner". Ispostavilo se da je bio u pravu po pitanju druge tačke.

Ričard Branson je danas multimilioner. Pored toga, on ima titulu sera i rekreativno putuje u svemir. Pre samo mesec dana u letelici koju je razvila jedna od njegovih kompanija otisnuo se u svemir i time ispunio svoj dečački san. Ovaj kontroverzni biznismen je uvek pratio svoj glas. Međutim, put do zvezda bio je posut trnjem.

Nakon što je napustio školu, protivno želji svojih roditelja, preselio se u London u želji da uđe u muzičku industriju. Tu započinje biznis – prodaja i isporuka ploča. Firma ubrzo počinje da gubi novac i bliži se bankrotstvu. Da bi spasao kompaniju, transformisao je biznis u prodavnicu ploča. Po drugi put doživljava da mu proriču budućnost. „S ovim nećeš moći da platiš kiriju", rekao mu je vlasnik lokala.

Međutim, prodavnica postaje popularno mesto, poznato na londonskoj aktuelnoj sceni. Zahvaljujući ovom obrtu uspeo je da zaradi taman toliko da otvori danas legendarni muzički studio Virdžin mjuzik (Virgin Music). Za njega snimaju mladi bendovi poput Seks pistolsa (Sex Pistols), ali i etablirana imena kao što su Rolingstonsi (Rolling Stones). Virdžin postaje najveći nezavisni izdavač, a Branson se upušta u poslovanje u turizmu. Najzad on pokreće avio-kompaniju.

Uprkos ovom uspehu, njegovi problemi nisu bili rešeni. Voljeni Virdžin rekords (Virgin Records) je morao da proda ne bi li održao ostale poslove. Ovaj potez mu je teško pao. Često o tom iskustvu govori da je bilo „kao da prodajete svoje dete".

Ipak, Branson je istrajao. Virdžin danas ima više od 200 kompanija širom sveta. Njegova vrednost je veća od pet milijardi dolara, od kojih će polovinu uložiti u humanitarne svrhe. Godine 2000. proglašen je za viteza zbog zasluga u domenu preduzetništva.

Disleksiju neretko naziva poklonom i svojom najvećom snagom. Branson je jedan od onih koji su uspeli da svoje mane pretvore u deo svoje autentičnosti i liderski stil.

Njegov primer nas uči da je uvek moguće istrajati ako hrabro pratite svoju viziju i ne bojite se da rizikujete. Kao mlad preduzetnik, Ričard Branson je učio na svojim greškama. Vi imate taj luksuz da možete učiti na tuđim. Jednogodišnja sertifikovana obuka za preduzetnika u sigurnom okruženju, pod vođstvom mentora, staviće vas na muke koje je Branson prolazio u konceptualizaciji, lansiranju i vođenju malog biznisa.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track