NASMEJAĆE SVAKOG PROGRAMERA: Pročitajte duhovite citate o Java programiranju
Foto: Promo

Programiranje

NASMEJAĆE SVAKOG PROGRAMERA: Pročitajte duhovite citate o Java programiranju

Edukacija -

Šta je zajedničko za LinkedIn, eBay i Amazon? Verovali ili ne, ove potpuno različite platforme nastale su pomoću istog programskog jezika. U pitanju je Java. Java važi za najstupljeniji jezik na svetu, a najširu primenu nalazi u razvoju mobilnih aplikacija. Oko 78,4% telefona rade na operativnom sistemu Android, a aplikacije za njih su kreirane pomoću Jave. Bili toga svesni ili ne, Java je svuda oko nas.

programiranje
foto: Promo

Gospodin Meda (engleski, Mr. Bear) je progamer koji radi u Java programskom okruženju od samih početaka. Na njegovom web sajtu koji se zove „Nasumične misli o Java programiranju“ možete pronaći mnoštvo duhovitih citata. On lakonski govori o važnosti pravljenja grešaka, postavljanju pravih pitanja i logici rešavanja problema.

Prenosimo nekoliko najpoučnijih i najduhovitijih misli.

programiranje
foto: Promo

„Ljudi će vam reći šta misle da žele. Dobar sofverski inženjer će saznati šta im zapravo treba."

„Shvatite da je dizajniranje softvera naporan posao. Ako pomislite da možete da ne pravite greške, to vam je prva greška."

programiranje
foto: Promo

„Ako uspe iz prvog pokušaja, negde ste pogrešili."

„Ako želite da rešavate velike probleme, prvo rešavajte male."

„Ponekad je potrebno da nešto potpuno rasturite kako biste ga popravili."

„Ako mislite da imate sve odgovore, verovatno postavljate pogrešna pitanja."

„Sve generalizacije su pogrešne."

programiranje
foto: Promo

Saveti iz ovog teksta primenljivi su i na druge programske jezike, a i na ostale oblasti života. Ipak, ukoliko razmišljate o karijeri u IT sektoru i nameravate da naučite neki programski jezik, trebalo bi da razmotrite upravo ovladavanje Javom. Nove pozicije za Java programere se stalno otvaraju, a tržište ni izbliza nije zasićeno stručnim kadrom. Pored široke zastupljenosti i velike tražnje za stručnjacima, Java pripada onoj grupi programskih jezika za koje važi da se brzo uče. Za samo godinu fokusiranog učenja, zasnovanog na kreiranju rešenja u Java okruženju, pod vođstvom mentora, steći ćete sertifikat i veštine potrebne da budete konkurentni na lokalnom i međunarodnom IT tržištu. Što se visine zarade tiče, nema potrebe da napuštate Srbiju. Naime, kako piše portal Infoplate, primanja za Java programere kod nas neretko prelaze 200.000 dinara.

tagovi: Java, programiranje, programski, jezik, citati, zanimljivosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track