ZAŠTITITE SE OD HAKERA: Ukoliko pravite ovih 6 grešaka, omogućavate hakerima da preuzmu sve vaše podatke
Foto: Promo

Greške u radu na daljinu koje vas mogu koštati

ZAŠTITITE SE OD HAKERA: Ukoliko pravite ovih 6 grešaka, omogućavate hakerima da preuzmu sve vaše podatke

Edukacija -

Rad na daljinu je postao prihvaćen širom sveta. Mnoge kompanije otvorile su vrata zaposlenima iz različitih država, bez obzira na to gde žive i da li su već negde zaposleni.

Uprkos mnogim prednostima rada na daljinu, postoje i neke opasnosti. Veliki broj profesionalaca na netehničkim pozicijama nema dovoljno znanja za ovakav način rada. Kao takvi, oni mogu predstavljati i opasnost za kompaniju.

Zato je važno da se pravovremeno informišete o opasnostima kojima možete biti izloženi pri radu na daljinu, kao i da u skladu sa time revidirate svoje digitalne navike. Izdvojili smo nekoliko najčešćih grešaka koje vas mogu mnogo koštati u online radu.

IT Academy
foto: Promo

1. Zapamti šifru (Remember my password)

Pretraživači, odnosno browseri koje koristimo za pregledanje sadržaja na internetu, vrlo lako mogu biti hakovani, što predstavlja rizik za vaše privatne podatke.

Kako se zaštititi?

Kada omogućavate svom pretraživaču da zapamti vašu šifru, to je kao da ste na tanjiru ostavili sve najosetljivije informacije. Zato bi trebalo da koristite neki od menadžera za enkriptovanje šifara. S druge strane, možete pokušati da ih zapamtite ili zabeležite na papiru, i da ih svaki put ponovo unesete.

IT Academy
foto: Promo

2. Rad iz kafića

Konektovanje na javne internet servise, kao što je wi-fi u obližnjem kafiću, takođe predstavlja mogući propust pri radu na daljinu. Ovo je jedan od najlakših načina za hakere da probiju vaš sigurnosni sistem i dođu do vaših podataka.

Kako se zaštititi?

Ukoliko bolju koncentraciju imate kada radite u kafiću i ostajete pri ovom režimu rada, koristite VPN kako biste obezbedili konekciju i postarali se da vaši podaci budu sigurni.

IT Academy
foto: Promo

3. Preuzimanje nesigurnih aplikacija

Jedan od načina za hakovanje vašeg sistema jeste i kreiranje i podmetanje aplikacija za koje verujete da su sigurne, pa ih preuzimate. To se radi tako što hakeri kreiraju gotovo istu aplikaciju kao neku od trenutno postojećih i popularnih na tržištu, ali promene kodove taman toliko da mogu da kontrolišu vaš sistem kroz instaliranu aplikaciju.

Kako se zaštititi?

Oprezno dodeljujte korisničko ime i šifru prilikom registracije na neku od novih aplikacija i uvek proverite ime kompanije koja je razvijala taj konkretan program, kako biste se osigurali.

4. Otvaranje neproverenih priloga (atačmenta)

Svi su bar jednom u životu primili email od nigerijskog princa koji tvrdi da mu je potrebna pomoć i da će uplatiti na vaš račun basnoslovnu sumu ukoliko samo pogledate dokument koji je poslao i pošaljete mu nešto što mu je potrebno. Takav ili mail drugačijeg sadržaja vam može stići i sa naizgled proverene i poznate adrese. Klikovi i otvaranja atačmenta koji su podmetnuti u tim situacijama širom otvaraju vrata za ulazak hakera.

IT Academy
foto: Promo

Kako se zaštititi?

Trudite se da po dva puta proverite ko vam zapravo piše i šta je u prilogu mejla.

5. Otvaranje oglasa

Iako veliki broj ljudi ovo ne radi, jer ih oglasi naprosto nerviraju, treba pomenuti da se zamke često nalaze i u ponudama koje vam iskaču na nepoznatim ili neproverenim sajtovima.

Kako se zaštititi?

Budite oprezni kada otvarate bilo kakvu reklamu ili ako vam se dopadne neka slika ili ponuda koja jednostavnu zvuči previše dobro. Uvek još jednom proverite o čemu se radi pre nego što kliknete. Za početak, uvek možete pretražiti ime brenda na Googleu i videti da li kompanija uopšte postoji i da li je bilo žalbi na nju.

IT Academy
foto: Promo

6. Odgovaranje na hitne mejlove

Nikome nije prijatno kada dobije mejl od direktora sa naznakom da je nešto hitno. Ovakvi mejlov se najčešće otvaraju odmah po prispeću, i hakeri to dobro znaju.

Kako se zaštititi?

Dobro proverite redosled slova u samoj mejl adresi kako biste se uverili da li je poruka zaista stigla od šefa. Takođe, uvek možete poslati SMS poruku ili kroz neku drugu aplikaciju stupiti u kontakt sa konkretnom osobom kako biste se uverili da li je to zapravo ona.

Naučite kako da sprečite gubitak ili zloupotrebu podataka

Realno znanje o tome kako da se ove greške izbegnu ili spreče imaju najpre programeri. Oni koji su u tome najbolji pre svega moraju znati kako se preuzimaju podaci, da bi znali kako da ih zaštite. Kako biste mogli da razvijete matematičku logiku i steknete potrebne veštine da se sami zaštitite od hakerskih napada, a i pomognete drugima, pored spremnosti za usavršavanje, potrebno je barem godinu dana rada i učenja programiranja, baziranih na realnim projektima pod nadzorom mentora. Zato upišite obuku za razvoj softvera i napravite ključni korak u svom profesionalnom usavršavanju.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track