KORISNE U SVAKOM POSLU: Evo koje meke veštine morate razvijati za karijeru u IT sektoru
Foto: Promo

Transverzalne veštine

KORISNE U SVAKOM POSLU: Evo koje meke veštine morate razvijati za karijeru u IT sektoru

Edukacija -

U prethodnom tekstu smo objasnili šta su tvrde veštine u kontekstu savršenog poslovnog profila.

Tvrde veštine kao obaveza svakog profesionalca dovele su do potrebe za posedovanjem još jednog paketa sposobnosti koje će moći da učine stručnjake koji barataju tehničkim znanjima malo blažim, toplijim i prijemčivijim. Reč je o tehnikama koje se primenjuju u timskom radu, u odnosima sa drugim članovima tima ili u vođenju timova. Evo nekoliko primera klasičnih mekih veština.

Timski rad

Edukacija
foto: Promo

Vaša spremnost da radite s drugima je jedna od osnovnih mekih veština. Veštine koje predstavljamo u nastavku takođe pozitivno utiču na vaš talenat za rad u timu.

Empatija

Edukacija
foto: Promo

Sposobnost da osetite kako je biti u tuđoj koži i razumete kako se oseća druga osoba jeste jedna od prvih mekih veština i možda je ujedno i najvažnija od onih veština koje možete steći kroz posao. Razumevanje u radnim odnosima i u timu može znatno unaprediti i atmosferu u kojoj radite, ali i rezultate do kojih želite da dođete zajednički.

Komunikacija

Edukacija
foto: Promo

Otvorenost i komunikativnost su sigurno dva stuba dobrih odnosa, jer bez otvorene, dvosmerne diskusije i konstruktivnog dijaloga ne možete očekivati nikakvu pozitivnu promenu u timu u kome radite. Uvek jasno komunicirajte i delite svoje misli i sa svojim saradnicima, ali budite spremni i da čujete njih i njihove probleme i izazove sa kojima se suočavaju.

Prilagodljivost

Edukacija
foto: Promo

U velikim sistemima često dolazi do promena. Nekada je reč o načinu upravljanja, menadžmentu, a nekad o procedurama ili o opštem načinu poslovanja. Zato je veština koja vas može dobro pozicionirati upravo prilagodljivost na promene i sposobnost da radite bez zastoja ili problema čak i kada se desi nešto veliko.

Edukacija
foto: Promo

Za svaki posao će vam biti neophodne tehničke veštine koje su usko vezane za oblast kojom ćete se baviti. Jasno je da bez njih ne možete ni doći ni na jednu željenu na poziciju. Međutim, ono što će vam pomoći da napredujete jesu meke veštine i sposobnost da razumete ljude sa kojima radite, ali i svoje nadređene. Ako želite da steknete kombinaciju mekih i tvrdih veština, upišite neki od sertifikovanih informatičkih programa zasnovanih na realizaciji realnih projekata pod vođstvom mentora.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track