ČEK LISTA ZA HOME STRANICU: Evo kako da napravite kvalitetnu naslovnu stranicu web sajta
Foto: Promo

ČEK LISTA ZA HOME STRANICU: Evo kako da napravite kvalitetnu naslovnu stranicu web sajta

Edukacija -

Ukoliko pokrećete web sajt, vaša prva briga bi trebalo da bude njena naslovna strana. Takozvana home stranica bi morala da momentalno prenosi ključnu poruku vaše web stranice, bude dopadljiva i poziva na interakciju s korisnicima. Razlog je što korisnici retko čitaju svaku reč teksta i imaju vrlo kratak opseg pažnje. Oni najčešće prelete pogledom preko stranice, upiju nekoliko ključnih reči, rečenica i slika. Imajući u vidu ove navike, bolje je da se obraćate njihovim emocijama nego razumu.

IT Academy
foto: Promo

Što posetioci imaju manje da čitaju, klikću ili pamte, to će bolje procesuirati i evaluirati vaš sadržaj. Ako dizajnirate stranicu tako da smanjite opsege pažnje neophodne za razumevanje, povećaćete šanse da korisnici urade upravo ono što biste želeli.

Da ne biste propustili da postignete željeni efekat, pratite ove savete, koji će vam pomoći da organizujete sadržaj tako da privlači pažnju i poziva na čitanje.

IT Academy
foto: Promo

Držite važan sadržaj na prvom ekranu

Kao što je pomenuto, jedan od ciljeva home stranice jeste da posetioci momentalno razumeju o čemu je reč, bez skrolovanja i prelaska na drugi ekran.

Ostavite prostor između sadržaja

Ostavite dosta praznog prostora između elemenata. Ako ostavite prazne neke delove stranice, vaš dizajn će odavati osećaj balansa i mere. Što se tiče teksta, organizujte ga u manjim pasusima, koji se lako skeniraju.

IT Academy
foto: Promo

Dodajte slike

Visokokvalitetne fotografije, vektorska grafika i ikonice pomoći će da na pravi način prenesete svoju poruku.

Uključite poziv na akciju

Korisnici neće znati šta očekujete da urade ukoliko im to ne kažete. Bilo da je u pitanju prijava, preuzimanje materijala ili prodaja, ohrabrite korisnike da izvrše željenu akciju tako što ćete uključiti takozvani poziv na akciju na naslovnoj stranici vašeg web sajta.

IT Academy
foto: Promo

Ovo su samo neka od pravila web dizajna primenjena na primer najvažnije stranice na vašem web sajtu. Ako želite da uđete u problematiku kreiranja kompleksnih web stranica, Googlovog materijalnog dizajna, optimizacije sadržaja za maksimalni efekat i pravila grafičkog oblikovanja, upišite sertifikovanu jednogodišnju obuku za web dizajnera i naučite zanat na realizaciji realnih projekata pod mentorskim nadzorom.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track