PROTIV KREATIVNE BLOKADE: 6 načina da razbijete monotoniju u svom dizajnu
Foto: Promo

Pobedite kreativnu blokadu

PROTIV KREATIVNE BLOKADE: 6 načina da razbijete monotoniju u svom dizajnu

Edukacija -

Jedan od najkreativnijih poslova na tržištu je grafički dizajn. Ljudi koji imaju talenta za crtanje i ilustraciju najčešće se okreću ovoj formi izražavanja, jer prepoznaju da je posao u kreativnoj industriji najbolji način da se njihovi talenti unovče.

Međutim, jedan od najvećih izazova za svakog grafičkog dizajnera jesu kreativne blokade, ali i monotonija u dizajnu. Nekada će vam se učiniti da radovi počinju da liče jedan na drugog i da vam je neophodno osveženje. Sa nedostatkom inspiracije suočavaju se svi profesionalci u kreativnoj industriji.

Srećom, postoji način da se sa tim izborite. U nastavku smo pripremili nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da učinite svoj dizajn zanimljivijim i privlačnijim.

Ugasite omiljene fontove

Edukacija
foto: Promo

Tipografija je često nosilac celog dizajna, pa tako, ako izaberete neki font koji zaista volite, morate da uklapate celo svoje vizuelno rešenje da bi estetski odgovaralo zahtevima slova koje ste iskoristili. Zato pokušajte da isključite sve svoje omiljene fontove na neko vreme i da počnete da eksperimentišete sa stilovima koje do sada niste isprobali. Podstaknite sebe da radite sa neuobičajenim tipom slova kako biste došli do novih vizuelnih rešenja.

Eksperimentišite sa jednostavnim formama

Lepota je najčešće u jednostavnosti, ali kada kombinujete nekoliko formata istog minimalističkog stila i dobijete nešto kompleksniji dizajn, on može bii atraktivan. Dozvolite sebi da eksperimentišete kako biste pronašli nove načine da prezentujete poruke koje šaljete ciljnoj grupi. Izađite iz kolotečine isprobavajući stil koji vam na prvi pogled nije svojstven. Pravite skokove sa minimalizma na kompleksnost i obrnuto.

Ne preterujte sa kupovnim elementima

Edukacija
foto: Promo

Svaki dizajner ima svoje omiljene izvore fotografija, elemenata i ikonica kojima se vraća kada nema dovoljno vremena da kreira nešto iznova. Međutim, u rutini se dizajneri često opuste, pa odmah posegnu za uobičajenim rešenjem, što vodi do toga da radovi liče jedni na druge.

Potrudite se da izbegnete ovu prečicu i da uvek kada imate vremena kreirate svoj dizajn, vizuelna rešenja i eventualno kolaže koji su sastavljeni od originalnih radova, a ne od kupljenih elemenata. Razlika će biti očigledna.

Vratite se u prošlost

Inspiraciju uvek možete potražiti u nekim klasičnijim delima i dizajnerskim pravcima iz istorije. Pogledajte stare bioskopske postere, najave koncerata ili štampane reklame koje su rađene u crno-beloj tehnici. Analizirajte tipografiju koja je korišćena u takozvanim „vintidž” radovima – proniknite u logiku koja je vodila dizajnere u odabiru elemenata, boja, oblika i kombinacija i probudićete i svoju kreativnost.

Kombinujte stilove

Edukacija
foto: Promo

Dok istražujete prošlost, možete kombinovati razne stilove. Primera radi, analizirajte radove stila art deko i dodajte im elemente pomenutog „vintidž” dizajna, kitnjastih slova ili ispranih boja. Niko ne zabranjuje eksperiment, dokle god kombinacija ima smisla i na pravi način šalje poruku koju želite da prenesete.

Pronađite nove primene

Edukacija
foto: Promo

Da li vam je dosadilo da gledate iznova iste primene ustaljenih formi u dizajnu? Fotografija je uvek u pozadini, dovoljno bleda da bi se ispred plasirao tekst. Ali šta će se desiti ako, primera radi, isečete slova iz svoje fotografije? Razmislite o svim elementima koje koristite i o njihovoj ponovnoj konceptualizaciji kako bi ti detalji zadovoljili potrebe vašeg novog rada.

Naučite kako da upotrebite talenat

Veliki broj mladih dizajnera vidi sve ove greške i prepoznaje njihovu upotrebu u radu, ali ne zna kako da im se odupre jer nema dovoljno veština i iskustva. Zato je važno da se stalno obučavate i edukujete, ali i da ne tražite prečice na kratkim kursevima od nekoliko meseci. Kako biste ovladali svim alatima, tehnikama i znanjima koje posao dizajnera zahteva, potrebno vam je temeljnije znanje, iskustvo i posvećenost. Zato uložite bar godinu dana u edukaciju i napravite korak ka svojoj novoj karijeri.

Edukacija
foto: Promo

Upišite sertifikovanu obuku za grafički dizajn i ostvarićete neverovatan napredak u svojim veštinama i tehnikama u rekordnom roku.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track