TRŽIŠTE IT POSLOVA U SLEDEĆOJ SEZONI: Za ova zanimanja se vredi školovati
Foto: Promo

Posao u 2022.

TRŽIŠTE IT POSLOVA U SLEDEĆOJ SEZONI: Za ova zanimanja se vredi školovati

Edukacija -

U prethodnom tekstu objavili smo listu 6 najtraženijih pozicija u IT industriji za sledeću godinu. Ovde nastavljamo predstavljanje ostalih profesionalnih profila koji će u narednoj sezoni biti na ceni i veština potrebnih za njihovo obavljanje.

Administratori mreža

Mrežni administratori su odgovorni za LAN protokole, softver i hardver. Ovaj posao se obično vezuje za rešavanje problema koji iskrsavaju. Drugim rečima, administrator mora biti dostupan i spreman da odgovori na krizu.

Od kvalifikacija neophodnih za dobijanje posla administratora, tu su profesionalne sertifikacije, a što se tiče veština, potrebno je baratati analitičkim i dijagnostičkim veštinama, poznavati posebne IT sisteme kao mrežnih struktura.

Edukacija
foto: Promo

Softverski inženjeri

Njihova odgovornost je dizajniranje, razvoj i instalacija softverskih sistema. Posao podrazumeva osmišljavanje, kodiranje i građenje aplikacija. Softverski inženjeri biće traženi i u javnom i u privatnom sektoru, a da biste bili konkurentan kandidat morate znati osnove razvoja softvera i baratati jezicima kao što su Java, Python, Ruby i JavaScript.

Edukacija
foto: Promo

Blokčejn inženjeri

Da biste se obreli u ovoj ulozi morate biti dobro potkovani u digitalnim tehnologijama i bezbednosnim protokolima. To znači da kao inženjer specijalizovan za blokčejn morate analizirati potrebe organizacije i kreirati arhitekturu i prilagođena rešenja zasnovane na implementaciji blokčejn tehnologija.

Edukacija
foto: Promo

Eksperti za podatke

Ova uloga vezuje se za upravljanje velikim brojem podataka i njihovu analizu pomoću mašinskog učenja, veštačke inteligencije i modeliranja. Poznavanje matematike i novih tehnologija obavezni su za svakog profesionalca koji operiše velikim količinama podataka. Posao stručnjaka za podatke jeste njihova interpretacija i prilagođavanje poslovne strategije saznanjima.

Edukacija
foto: Promo

Pored algebre i računa, poželjne veštine su i vizuelizacija podataka, mašinsko i „duboko" učenje.

Za one koji se obuče za ovaj posao vrlo je verovatno da neće biti zime u budućnosti, jer kako je poslovna mreža LinkedIn objavila u izveštaju za prošlu godinu, traženost stručnjaka za ovu poziciju je porasla za čak 34% u prethodne 4 godine.

Edukacija
foto: Promo

Ako želite da u 2022. budete traženi kandidat za neke od unosnih poslova, jednogodišnja seritifkovana obuka bazirana na realizaciji projekata pod vođstvom iskusnih mentora u simuliranom realnom poslovnom okruženju jeste jedini način da na vreme steknete kvalifikacije i unovčite svoj trud.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track