WEB DIZAJN ZA POČETNIKE: Kako do optimalnog korisničkog iskustva?
Foto: Promo

Web dizajn u praksi

WEB DIZAJN ZA POČETNIKE: Kako do optimalnog korisničkog iskustva?

Edukacija -

U prethodnom tekstu smo obradili najosnovnije postavke razvijanja dobrog korisničkog iskustva. Nastavljamo da dajemo praktične savete koji će pospešiti korišćenje vašeg web sajta.

Sve mora da bude jasno na prvi pogled

Edukacija
foto: Promo

Prvi utisak je važan. Vrlo je bitno da korisnicima od prvog susreta sa web stranicom postane jasno kako ona funkcioniše. Nemojte misliti da svi korisnici znaju ustaljene vizuelne forme, poput „hambruger" menija sa tri paralelne horizonalne crte. Ponekad će biti neopodno da dodatno označite prečice, naslovite ih prikladno i nedvosmisleno. Budite otvoreni da implementirate dodatna pojašnjenja u lebdećim prozorima za one koji su prvi put na vašem web sajtu.

Povećajte brzinu učitavanja

Edukacija
foto: Promo

Sporo učitavanje izaziva gubitak usredsređenosti korisnika. Ako se može verovati programeru Dejvidu Harliju, to za rezultat ima smanjenje prometa od 7 procenata. Google, koji se iznad svega brine o korisničkom iskustvu, sugeriše da učitavanje sadržaja iznad preloma ne bi smelo da traje duže od 0,4 sekunde.

Kako da smanjite vreme učitavanja? Postoji više načina. Počnite tako što ćete izbaciti iz dizajna glomazne elemente poput gif animacija i velikih slika. Zatim ustanovite da li imate previše dodataka ili dugmića. Uklonite sve nepotrebno, jer svaki element može doprineti sporosti učitavanja.

Generalno bi trebalo da već tokom razvoja web stranice uzmete u obzir mogućnost učitavanja različitih rezolucija istovetne slike, u zavinosti od uređaja sa koga se pristupa stranici i veličine njegovog ekrana. Iako će vam ovo planiranje oduzeti vreme, na duge staze će se investicija isplatiti.

Koristite iskačuće prozore u pravo vreme

Edukacija
foto: Promo

Iskačući (engleski, pop-up) prozori prekidaju korisnike u onome što rade. Ako već mislite da nema drugog načina da im privučete pažnju, onda makar uzmite u obzir kada ćete to uraditi. Dobro vreme je, primera radi, da tražite povratne informacije tek nakon obavljene kupovine.

Ne blokirajte korisnikov ekran

Edukacija
foto: Promo

Kada ste odredili vreme iskakanja prozora, treba da odredite i način. Prozor koji u potpunosti blokira ekran jer zauzima celu stranicu nije dobar izbor. Pokušajte da ne narušite celokupno iskustvo i dinamiku korišćenja web sajta ogromnim napadnim prozorom koji se pojavljuje kad mu nije vreme.

Ovo su neki od osnovnih saveta za kreiranje dobrog korisničkog isksutva. Ako želite da razvijate web sajtove i aplikacije čije će korišćenje predstavljati zadovoljstvo za korisnike, upišite jednogodišnju obuku zasnovanu na realizaciji realnih projekata pod vođstvom mentora.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja