USPEŠNA PREZENTACIJA: 15 saveta za pravljenje ubedljive PowerPoint prezentacije
Foto: Promo

Kako se prezentuje

USPEŠNA PREZENTACIJA: 15 saveta za pravljenje ubedljive PowerPoint prezentacije

Edukacija -

Prezentovanje nalazi primenu u najrazličitijim kontekstima – od škole preko kancelarije sve do samita i politike. Nacionalna konferencija zakonodavnih tela dala je svoje preporuke radi pospešivanja efektivnosti i jasnoće razmene informacija prilikom prezentovanja sadržaja, a posebno je dala smernice za prezentovanje pomoću popularnog PowerPointa i sličnih alata. Prenosimo ih u nastavku, organizovane u 15 tačaka.

1. Koristite usaglašenu mustru za sve slajdove. U redu je varirati sadržaj u okviru svakog pojedinačnog slajda, primera radi sa numerisanim listama, tekstom u dve kolone ili kombinacijom teksta i slike, ali se morate truditi da budete dosledni u korišćenju elemenata kao što su font, boje i pozadina.

2. Uprostite i ograničite broj reči na svakom slajdu. Umesto celih rečenica, koristite ključne fraze i zadržite samo suštinu.

3. Ograničite punktuaciju i korišćenje velikih slova. Prazan prozor na slajdu će povećati čitljivost.

4. Koristite kontrastne boje za tekst i pozadinu. Svetao tekst na tamnoj pozadini je dobro rešenje, dok prošarane pozadine smanjuju čitljivost.

5. Izbegavajte upotrebu šljaštećih efekata kao što su animacije, zvuci i elementi koji uleću na ekran. Ovi efekti mogu na prvu loptu delovati impresivno, ali će ubrzo posmatračima samo smetati da prate prezentaciju. Pored toga, preterana upotreba zvučnih i vizuelnih efekata može smanjiti kredibilitet vaše prezentacije.

6. Koristite kvalitetne slike, koje osnažuju vašu poruku. Potrudite se da slike imaju dovoljno dobru rezoluciju i jasnoću da prenesu vašu poruku na velikom ekranu. Po pravilu ne bi trebalo da imate više od jednog slajda po minutu.

7. Naučite kako da upravljate svojom prezentacijom na nelinearan način. Programi poput PowerPointa vam daju mogućnost da idete napred ili nazad preskačući materijal koji se nalazi između željenih slajdova.

8. Pre nastupa, vežbajte da idete napred i nazad kroz svoju prezentaciju. Publika će često tražiti da se vratite na prethodni slajd.

9. Pregledajte slajdove na ekranu koji koristite za prezentaciju. Uverite se da su slajdovi čitljivi iz poslednjih redova. Tekst i slike bi trebalo da budu dovoljno veliki da se slike mogu razaznati i da se tekst može čitati, ali ne smeju da zauzimaju ceo ekran.

10. Ne koristite komplikovane efekte, interaktivne animacije poput zaokruživanja sadržaja u realnom vremenu na klik i slično. Ova praksa može da uspori vašu prezentaciju i napravi problem usled tehničkih poteškoća, o čemu govori sledeća tačka.

11. Imajte plan B za slučaj tehničkih problema. Zapamtite da odštampani slajdovi ne sadrže animacije i specijalne efekte, pa da ne biste u slučaju teškoća izgubili efekat, organizujte vašu prezentaciju tako da takve egzibicije nisu ključne za razumevanje.

12. Vežbajte sa onima koji nikada nisu videli vašu prezentaciju. Zatražite njihovo mišljenje o bojama, sadržaju, efektima i vizuelnim rešenjima koja ste koristili.

13. Nemojte čitati sa slajdova. Sadržaj je za vašu publiku, a ne za vas.

14. Ne razgovarajte sa prezentacijom. Mnogi prezenteri su radije okrenuti ekranu nego svojoj publici.

15. Ne izvinjavajte se ni zbog čega u svojoj prezentaciiu. Ako mislite da će nešto biti teško razumeti ili pročitati, onda takav sadržaj nemojte ni koristiti.

Ovo su ključni saveti za kreiranje uspešne prezentacije. Ako želite da dizajn svojih slajdova podignete na viši novi, jednogodišnja obuka za grafičkog dizajnera će vas naučiti svemu što treba da znate o izboru fontova, čitljivosti, upotrebi boja i vizuelnoj hijerarhiji – za uspešan digitalni i dizajn za štampu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track