MONITORI ZA PROGRAMERE: Ovo je 6 najboljih izbora
Foto: Promo

IT oprema

MONITORI ZA PROGRAMERE: Ovo je 6 najboljih izbora

Edukacija -

Poznato je da je izbor monitora najbitniji dizajnerima. Oni biraju različite nijanse boje i rade sa slikama visoke rezolucije, pa su im grafičke performanse i kvalitet slike važni za valjano obavljanje posla. Programeri, s druge strane, rade na jednobojnoj pozadini i beskrajnim nizovima teksta i koda. Zato se može pomisliti da svakom programeru gotovo bilo koji monitor može da posluži.

edukacija
foto: Promo

Činjenica je da programerima nisu neophodni ekrani sa posebnim funkcionalnostima, ali i da oni provode ceo dan gledajući u ekran, pa im je potrebno olakšati posao.

edukacija
foto: Promo

Zato je, ako ste programer, važno da sebi priuštite kvalitetan monitor, koji će vam pomoći da sačuvate vid i da neometano radite na projektima koji su pred vama.

Ukoliko planirate kupovinu, pročitajte listu nekih od najboljih uređaja koji se mogu naći na tržištu i izaberite onaj koji je najbolji za vas.

edukacija
foto: Promo

LG UltraFine Display 32UL950

Prvi na listi je ujedno i najskuplji, ali sa razlogom. Reč je o fantastičnom monitoru koji ima zakrivljene ivice i perfektnu sliku, koja vam omogućava ne samo da kodirate bez opterećenja vida, već i da u velikom stilu uživate u omiljenim igricama ili filmovima. Visoka rezolucija takođe omogućava i uporedni rad na nekoliko otvorenih programa, bez gubljenja kvaliteta i bez potrebe da se približavate da biste bolje videli.

edukacija
foto: Promo

ViewSonic VP2458 Professional 24-inch monitor

Ukoliko tek počinjete rad kao programer i sebi ne možete da priuštite monitore sa cenom kakvu morate platiti za prethodno navedeni monitor, isprobajte ViewSonic, koji je daleko pristupačniji, a sličnog kvaliteta. Njegova jedina mana je to što kvalitet slike nije 4 K. S druge strane, Viewsonic ima mnogo prednosti, među kojima se ističu plavi filter koji štiti oči i dizajnersko rešenje koje ga čini većim nego što jeste, budući da gotovo da nema nikakav okvir.

Kompromis koji biste napravili kupovinom je zanemarljiv imajući u vidu sve prednosti koje dobijate.

edukacija
foto: Promo

Philips Brilliance 499P9H

Dovoljno je reći da je reč o monitoru koji ima 49 inča. Dizajneri su prepoznali potrebu programera da istovremeno rade na nekoliko otvorenih monitora i odlučili su da im to olakšaju dodavanjem dodatnog prostora. Posao vam još više olakšava posebno napajanje, kojim takođe napaja i stanicu za USB, kroz koju možete puniti neki od svojih drugih uređaja, pa čak i laptop.

BenQ PD3200U

Još jedan hrabar dizajnerski poduhvat se može videti i sa monitorom BenQ, koji se može rotirati za 90 stepeni, što rezultira vertikalnim ekranom. Razlog za ovu funkcionalnost jeste činjenica da veliki broj programera voli da radi sa uspravnim monitorom, jer ima bolju preglednost koda, lakše čita duže tekstove i pregleda aplikacije. Uz BenQ se dobija i plavi filter koji čuva vaš vid. Rezolucija je 4 K, što vam se može dopasti ako nakon radnog vremena volite da gledate filmove. Jedna od mana je to što ne izgleda atraktivno kao ostali monitori na listi, ali u poređenju sa svim prednostima, izgled je manje bitna stavka.

BenQ EX3203R

Ako želite uređaj koji će da zadovolji sve vaše potrebe uz minimalne kompromise, onda obavezno uzmite u obzir i BenQ EX3203R. Reč je o monitoru koji se možda neće naći na vašoj listi, jer je primarno namenjen gejmerima, ali zbog svoje visoke rezolucije, zaštitnih filtera i veličine (31,5 inča), može biti idealan izbor za programere kojima je potreban prostor i dobra preglednost koda. On takođe ne spada u preskupe uređaje.

MSI Prestige PS341WU

Ovo je još jedan široki, odnosno ultra wide ekran, koji se na mnogim listama na internetu klasifikuje kao najbolji širi monitor za programiranje. Ova kategorizacija je važna, jer je neophodno da sami odlučite želite li da radite na jednom monitoru koji pruža više prostora ili na dva monitora od kojih jedan možete okretati. MSI Prestige nudi izuzetno dobre karakteristike, odličan kvalitet slike i sve neophodne zaštite za celodnevni rad.

Naučite kako da ovladate programiranjem

Neke od navedenih monitora možete da priuštite i kao junior, a za neke vam je potrebna ozbiljna seniorska plata da biste o njima uopšte razmišljali. Zato je prva investicija na koju morate računati ona u edukaciju, odnosno u jasan plan usavršavanja. Ne bacajte vreme i novac na kratkim kursevima koji vam ne donose vrednost. Neophodno je da uložite vreme i posvetite bar godinu dana učenju i radu uz mentore sa ozbiljnim iskustvom koji će vas voditi kroz ceo proces.

Upišite obuku za razvoj softvera i napravite korak ka svojoj karijeri iz snova.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track