ZA BUDUĆE MENADŽERE LJUDSKIH RESURSA: Da li znate šta je izlazni intervju i kako ga treba organizovati?
Foto: Promo

Ljudski resursi

ZA BUDUĆE MENADŽERE LJUDSKIH RESURSA: Da li znate šta je izlazni intervju i kako ga treba organizovati?

Edukacija -

Koja pitanja se postavljaju na izlaznom intervjuu i zašto je on važan?

Većina ljudi razmišlja o ulaznom intervjuu – onom razgovoru koji vodi do posla. Postoji i ona druga vrsta razgovora, kada se posao napušta.

Kada zaposleni napušta kompaniju, razlozi se mogu tražiti u različitim faktorima. Možda je bila reč o nezadovoljstvu, a možda je zaposleni pronašao bolje mesto u drugoj firmi u kojoj vidi dalji razvoj svoje karijere.

Zato je važno da se, pre nego što član tima trajno napusti radno mesto, obavi izlazni intervju, kojim će se istražiti svi razlozi i utvrditi glavni uzrok njegovog odlaska. To će pomoći da kompanija dobije jasnu povratnu informaciju i sprovede određene promene koje će unaprediti okruženje za ljude koji ostaju.

Nemaju sve firme izlazni intervju kao deo procedure, ali svakako je važno implementirati i taj segment procesa, pa zato pročitajte kako možete na najbolji način to da sprovedete.

Link Group
foto: Promo

Izaberite idealnu osobu

U kompanijama koje imaju razvijen sektor ljudskih resursa jasno je ko će obaviti izlazni intervju, ali u onima koje tek pokušavaju to da implementiraju neophodno je da pažljivo izaberete ko će razgovarati sa zaposlenim koji se sprema da napusti kompaniju.

Ako mislite da zaposleni firmu napušta zbog nezadovoljstva, potrudite se da razgovor ne vodi osoba koja je tome doprinela, već neko relativno neutralan, a da je hijerarhijski bio iznad njega. Ukoliko ide dalje zbog razvoja karijere, intervjuer može da bude i direktno nadređeni.

Pripremite se unapred

Da bi intervju trajao relativno kratko i da ne bi došlo do zastoja u komunikaciji, potrudite se da ceo proces razradite unapred. To znači da ćete pre razgovora osmisliti sva pitanja koja želite da pokrenete i potruditi se da ih temeljno pretresete. U zavisnosti od toga da li se razgovor vodi u kancelariji ili online, kako bi se zaposlenom obezbedila potpuna privatnost, obavite i fizičke i tehničke pripreme na vreme.

Link Group
foto: Promo

Zamolite zaposlenog da popuni anketu

Da biste imali jasnu strukturu intervjua, ali i sliku o tome kako će proces intervjuisanja funkcionisati, pripremite anketu koju će zaposleni popuniti pre nego što dođe na razgovor. Tako će i on znati šta može da očekuje na tom razgovoru, ali i vi možete dobiti malo detaljniji uvid u to zašto odlazi iz kompanije i da li postoje neki problematični aspekti o kojima bi trebalo posebno da razgovarate ili ih ispitate.

Vodite računa o vremenu i rokovima

Neki ugovori propisuju otkazni rok od dve nedelje, a neki od mesec dana. U zavisnosti od toga kakav je vaš interni dogovor sa zaposlenim, odredićete i dobro vreme za ovaj razgovor. Potrudite se da to bude otprilike nedelju dana pre odlaska, kada ne postoji napetost. Vaš cilj je da steknete realnu sliku o motivima koji stoje iza odlaska zaposlenog i razlozima koji su osobu naveli na ovaj korak. Pojedini poslodavci čak vole da sačekaju da zaposleni ode kako bi mogao potpuno opušteno da odgovori na sva njihova pitanja.

Link Group
foto: Promo

Aktivno slušajte

Svrha izlaznog intervjua jeste da prikupite informacije o nezadovoljstvu svojih zaposlenih i o motivima koji su ih naveli da napuste kompaniju. To znači da ih morate aktivno slušati dok vam govore o svojim razlozima, jer u suprotnom ovaj razgovor neće dovesti do dugoročnih promena koje su vam neophodne.

Pokažite razumevanje za probleme koje su vam izložili i razmislite o načinima na koje možete da unapredite svoj pristup rešavanju tih prepreka u radu.

Zatražite dozvolu za deljenje informacija

U standardizovanim izlaznim intervjuima obavezno je poštovanje privatnosti podataka. Ideja je da se analitički pristupi temi i da sektor koji je zadužen za zadovoljstvo zaposlenih dobije uvide koji će im pomoći da ubuduće unaprede radnu atmosferu. Međutim, ako smatrate da je neka informacija važna za deljenje, obavezno upitajte zaposlenog smete li da je prosledite dalje i da li su on ili ona saglasni sa time.

Potencijalna pitanja koja možete postaviti

Zašto napuštate kompaniju?

Kako biste ocenili svoje vreme provedeno u kompaniji?

Šta su dobre strane kompanije?

Šta mislite da bi trebalo da unapredimo?

Da li osećate da su i ostali saglasni sa vama?

Imate li neka zapažanja u vezi sa svojim nadređenima?

Imate li savet za osobu koja bi došla na vašu poziciju?

U zavisnosti od kompanije, prilagođavaće se i pitanja za izlazni intervju, ali ono što je svim ovakvim razgovorima zajedničko jeste da moraju imati jasnu implementaciju i sled koraka koji će se desiti nakon što HR menadžer obavi razgovor sa bivšim zaposlenim. Rad sa ljudima može biti ispunjavajući, ali kada se pokaže nezadovoljstvo, važno je na to reagovati i unaprediti situaciju svuda gde je to moguće. Ako smatrate da imate sluha za ljude i da je u pitanju posao kojim biste voleli da se bavite, upišite menadžment u ljudskim resursima i napravite pravi korak ka svojoj novoj karijeri.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja