IT SEKTOR U 2022: Ovo su glavne promene u najtraženijim pozicijama za informatičko tržište rada
Foto: Promo

Najtraženiji poslovi u oblasti informatičkih tehnologija

IT SEKTOR U 2022: Ovo su glavne promene u najtraženijim pozicijama za informatičko tržište rada

Edukacija -

Poslednje dve godine su u potpunosti promenile način na koji kompanije ulaze u interakciju sa klijentima. Potpomognuta pandemijom, digitalna transformacija se u 2021. godini ubrzala po neviđenoj stopi. Stoga ne čudi što je, kako piše portal Silicon republic, većina poslova koji su bili na ceni u poslednjom kvartalu prošle godine bila usko povezana sa digitalizacijom.

IT Academy
foto: Promo

Gigant za upravljanje ljudskim resursima Hejz (Hays) napravio je analizu očekivanja poslodavaca u skladu sa saznanjima iz ovog perioda. U nastavku saznajte kakve će biti promene u zahtevima tržišta u odnosu na prethodne godine i otkrijte koji će poslovi biti najtraženiji u 2022. godini.

Potreba za nosiocima promena

Najveća razlika, kako kaže Džejms Miligan, globalni direktor tehnologije u kompaniji Hejz, vidi se u poslovima na vrhu liste. Dok su u prethodnoj deceniji najtraženiji bili kandidati za uloge koje su zahtevale visok stepen tehničkog znanja, danas je ojačala potreba za pojedincima koji mogu da promene celokupno poslovanje u skladu sa tekućom digitalnom transformacijom. Tako su projektni menadžeri podjednako zaduženi za kreiranje, ali i za osmišljavanje takvih promena. A upravo odatle potiče drugi zahtev, a to je sposobnost zaposlenih da rade u okviru takozvanih agilnih sistema.

IT Academy
foto: Promo

Ovo je sadašnja slika, a očekuje se da će se ova tendencija nastaviti i u budućnosti, kaže Miligan.

Podaci u fokusu

Da se u ovakvim monumentalnim ambicijama uspe, biće potrebna podrška drugih sektora. Organizacije će se u tome i dalje umnogome oslanjati na developere, jer je razvoj aplikacija za internu i eksternu upotrebu i dalje prisutan. U tom smislu nema vidljive promene. Ona se zapravo ogleda u povećanju tražnje za onima koji umeju da koriste podatke koje su generisale aplikacije. Broj podataka raste, ali i njihova upotrebna vrednost, a na analitičarima je da ponude originalni uvid, koji će potom pomoći sveukupnoj budućoj promeni. Zato je potreba za ekspertima za podatke i analitičarima veća nego ranije, tvrdi Miligan.

IT Academy
foto: Promo

DevOps sektor postaje standard

DevOps, objedinjene aktivnosti koje uključuju razvoj softvera i informatičke operacije, pristup karakterističan za agilno poslovanje, polako postaje industrijski standard. Velika ulaganja u ovu vrstu poslovnih praksi od početka pandamije učinila su inženjere specijalizovane za DevOps izuzetno traženim kadrom, objašnjava Miligan.

IT Academy
foto: Promo

Bezbednost pre svega

Najzad dolazimo i do pitanja bezbednosti. U 2021. inženjeri bezbednosnih sistema u kibernetičkoj bezbednosti bili su na vrhu lista najtraženijih zanimanja. Iako je njihova pozicija nešto lošija u odnosu na prethodnu godinu, oni su podjednako važni za nesmetani razvoj i rast mnogih biznisa. Povećanje broja ljudi koji rade na daljinu, količine digitalnih transakcija i dostupnih podataka učinili su potrebu za unapređenjem bezbednosnih procedura važnijom nego ikad, izjavio je Miligan.

IT Academy
foto: Promo

Lista najtraženijih poslova u IT sektoru za 2022. godinu

Koji će poslovi zapravo biti najtraženiji? Na listi koju je Hejz napravio nalaze se projektni menadžeri, poslovni analitičari, Java i .Net developeri, analitičari, naučnici i inženjeri podataka, eksperti za DevOps i bezbednost, kao i stručnjaci za razvoj softvera u okviru postulata agilnog pristupa Skram.

IT Academy
foto: Promo

Ovo je bio kratak pregled promena u sektoru informatičkih poslova u novoj godini. Ako želite da se kvalifikujete za neke od najtraženijih pozicija na tržištu rada budućnosti, potrebno je da odvojite dovoljno vremena i izaberete proveren obrazovni program. Jednogodišnja sertifikovana obuka za neke od najtraženijih poslova u 2022. godini najbrži je način da pod nadzorom mentora ispečete zanat kroz kontinuirani rad na realnim projektima.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track