SAVETI ZA VIDEO-MONTAŽU: Evo šta svaki grafički dizajner treba da zna o montaži
Foto: Tim Edukacija

Multimedija

SAVETI ZA VIDEO-MONTAŽU: Evo šta svaki grafički dizajner treba da zna o montaži

Edukacija -

Grafički dizajneri i video-montažeri su dve naizgled odvojene, a zapravo veoma povezane profesije. Dizajn koristi kompoziciju, boje, linije, teksture i oblike, dok se montaža poigrava s tempom, dinamikom, simbolima i koloritom. Dizajnerske veštine će vam pomoći da budete dobar montažer, tvrdi Keli Lejsi, producentkinja video-materijala i fotografskih radova sa portala Pexels. U nastavku pronađite njene savete za montažu date sa stanovišta dizajna.

edukacija
foto: Tim Edukacija

1. Koristite alate koji odgovaraju vašem senzibilitetu

Mnoštvo alata dostupnih na internetu daće vam priliku da koristite najrazličitije alate u kreiranju dopadljivih video-zapisa. Pregršt aplikacija koje možete preuzeti ima standardne funkcionalnosti koje će biti dovoljne za veliku većinu montažerskih zadataka. Vaše je da pronađete interfejs i funkcionalnosti koji mogu dobro da posluže vašim potrebama i senzibilitetu.

Najpopularniji programi kao što su After Effect, Premiere i Final Cut zadovoljiće i najsofisticiranije ukuse i omogućiti da njihovom upotrebom ostvarite sve što ste zamislili.

2. Ovladajte prečicama

Iako je poznavanje prečica nešto što asocira na programere zanesenjake, ovo znanje može umnogome olakšati proces montaže. Montiranje video-snimka po pravilu traje veoma dugo i znanje kombinacija tastera za izvršenje određenih akcija doprinosi povećanju efektnosti i bržem pregledanju urađenog materijala. Pored toga, mnoge zadatke je mnogo lakše uraditi preko tastature nego pomoću miša, što dosta pomaže u završnim fazama doterivanja projekta.

edukacija
foto: Tim Edukacija

3. Koristite korekciju boje

Boja je jedan od ključnih elemenata kada je reč o video-materijalima. Ona doprinosi atmosferi i pomaže da se glavna poruka prenese. Uprkos veštom manipulisanju svetlom i dobroj scenografiji, sirovi materijal se obično mora doterati, jer su boje po pravilu prezasićene.

Ne preskačite ovaj korak, ma koliko početna boja odgovarala vašem ukusu, jer morate osigurati da kvalitet bude konzistentan na ekranima različtih veličina i performansi.

4. Dodajte efekte i grafikone

edukacija
foto: Tim Edukacija

Grafikoni mogu znatno da poboljšaju vaš video-materijal. Isto važi i za efekte. Primera radi, pokret može povećati fokusiranost gledalaca na sadržaj. Tipografija će pomoći u praćenju i razumevanju sadržaja, a elementi brendiranja poput logotipa mogu pospešiti profesionalnost.

Naravno, pri korišćenju efekata treba biti umeren. Vaš cilj uvek treba da bude povećanje jasnosti i emocionalne povezanosti gledalaca s video-materijalom.

5. Imajte na umu jednostavnost i jasnost

I dizajn i montaža su procesi koji teže pojašnjavanju sadržaja za korisnike. Koliko god da ste vešti s kompleksnom montažom, trudite se da se držite kreiranja jasnih i jednostavnih video-snimaka. Napredne tehnike ne garantuju dobar rezultat. Ako je vaš video-spot pun brzih sekvenci, publika će imati problem da ga prati. Zato izbacite sve što je nepotrebno i držite se jednostavnih trikova.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Ovo su samo neki od osnovnih saveta koji će vam pomoći kakav god video-snimak da pravite. Ako želite da postanete ozbiljan profesionalac u sferi multimedije, upišite jednogodišnju profesionalnu obuku za video-montažera i grafičkog dizajnera.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track