ZA BUDUĆE JUTJUBERE: Ovo su tri alata koja morate koristiti za montažu video-snimaka
Foto: Tim Edukacija

Karijera na Jutjubu

ZA BUDUĆE JUTJUBERE: Ovo su tri alata koja morate koristiti za montažu video-snimaka

Edukacija -

U prethodnom tekstu smo opisali kako da pokrenete i vodite kanal na YouTubeu, a sada ćemo se pozabaviti tehničkim aspektom posla – produkcijom sadržaja.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Jedno od prvih pitanja za svakog novog jutjubera jeste koje alate treba koristiti za video-montažu. Jer, ako želite da postanete uspešni na ovoj mreži, između ostalog, izuzetno je važno da redovno stvarate i objavljujete kvalitetan materijal. Montaža po pravilu traje duže nego što je planirano. Zato morate dobro baratati alatima koji će vam pomoći da brzo i efikasno montirate video-sadržaje koje kreirate.

Na listi koja je pred vama možete pronaći neke predloge.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Shotcut

Ako ste potpuno novi u biznisu na YouTubeu, isprobajte Shotcut, koji je besplatan i vrlo jednostavan. On će vam pomoći da napravite prve korake, a kada ovladate njima, možete preći na korišćenje nekog zahtevnijeg alata. Budući da je ovaj alat otvoren i za korišćenje, ali i za unapređivanje, možete ga prilagoditi u potpunosti svojim potrebama, a takođe će doprineti i usavršavanju vašeg izraza kada dođete do tog stadijuma poznavanja posla.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Lightworks

Ako vam je potreban besplatan alat koji će vam pomoći da se upoznate sa procesom kreiranja sadržaja i montiranja video-materijala, Lightworks je sjajan izbor. Iako zahteva nešto više vremena za učenje i ovladavanje materijom od pomenutog Shotcuta, ovaj alat će vam ponuditi neke ozbiljne opcije. Još jedna prednost je u tome što se Lightworks može koristiti na svim operativnim sistemima. Jedina mana mu je to što sa besplatnom verzijom možete dobiti maksimalni kvalitet video-zapisa od 720 p. Za visoku rezoluciju morate doplatiti.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Premiere Pro

Industrijski standard i alat koji koriste svi najuspešniji jutjuberi svakako je Premiere Pro, koji pripada paketu Adobe proizvoda. Iako je nešto kompleksniji za korišćenje i nije besplatan. u pitanju je odlična opcija za sve profesionalce koji imaju već nešto iskustva u kreiranju video-materijala, pa su im potrebne i dodatne funkcionalnosti da realizuju svoje ideje. Kada dođete do faze da možete da priuštite plaćeni softver, Premiere bi trebalo da bude vaš prvi izbor, jer je ovaj alat dugoročno rešenje za svakoga ko želi ozbiljno da se bavi video-produkcijom.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Kako da postanete jutjuber

Ako želite da naučite osnove video-produkcije i ovladate tehnikama režiranja i montaže video-klipova, sertifikovana obuka za dizanera i video-montažera pravi je izbor za vas. Nakon godinu dana intenzivne obuke, pod vođstvom iskusnih profesionalaca iz struke, imaćete izgrađen portfolio radova koji će pomoći da vaš profil na Jutjubu dostigne prvih sto hiljada pratilaca.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track