BIZNIS PRILAGOĐEN VAŠEM ŽIVOTNOM STILU: Ovo je 5 vrsta biznisa koje možete pokrenuti
Foto: Tim Edukacija

Za buduće preduzetnike

BIZNIS PRILAGOĐEN VAŠEM ŽIVOTNOM STILU: Ovo je 5 vrsta biznisa koje možete pokrenuti

Edukacija -

Iako mnogi razmišljaju o izgradnji sopstvenog biznisa, malo je onih koji od samog početka imaju konkretnu ideju o tome kakvu firmu žele da osnuju. Većina se zapravo vodi potrebom da uskladi posao sa svojim navikama. Nevil Čejmberlen, konsultant za razvijanje takozvanog „lajfstajl biznisa“, promoviše upravo ovu ideju. Kako kaže, biznis koji želite da gradite trebalo bi da bude usklađen sa načinom života koji želite da vodite, a „lajfstajl" jednostavno znači razmatranje načina na koji će poslovna opredeljenja uticati na vaš stil života pre donošenja konačne odluke.

edukacija
foto: Tim Edukacija

S druge strane, vrsta posla koji odlučite da izgradite iz korena će promeniti i vaš životni stil. Ovo ne bi trebalo da vas uznemirava, jer postoje hiljade tipova biznisa koje možete izgraditi kako biste nastavili ili započeli da vodite željeni način života. Vrste biznisa se mogu podeliti u nekoliko glavnih kategorija. U njihovom okviru možete dizajnirati različite vrste proizvoda ili usluga kako biste olakšali kreiranje željenog stila života.

edukacija
foto: Tim Edukacija

„Lajfstajl biznisi“ u širem smislu mogu da se podele na dve grupe: proizvodni biznisi i servisi. Ove dve kategorije se dalje potom mogu podeliti i dati nam pet glavnih vrsta poslovanja.

Prodaja sopstvenih proizvoda

Ovo su kompanije koje same proizvode dobra koja prodaju. U ovoj grupi gotovo da nema ograničenja, u obzir dolazi sve od domaćih proizvoda, preko umetnina i tehnike do garderobnih predmeta, dokle god sami proizvode sve iz ponude.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Prodaja postojećih proizvoda

Ova grupa obično podrazumeva kompanije koje nude pažljivo odabranu paletu proizvoda za vrlo specifičnu nišu klijenata. U okviru ovog modela se možete specijalizovati u prodaji bilo čega – od baterijskih lampi, preko pletenih cegera sve do prenosnih računara. Proizvodi i vaše ponude mogu poticati iz bilo kog dela sveta.

Profesionalni servisi

Kompanije ovog tipa obično obuhvataju kreativnu industriju, biznis ili nauke. U pitanju su konsultantske, pravne, dizajnerske, inženjerske i druge usluge, poput razvoja softvera. Stručne usluge mogu biti nelicencirane ili licencirane (što je slučaj kod pravnih ili medicinskih usluga).

edukacija
foto: Tim Edukacija

Lični servisi

Kako samo ime sugeriše, ova grupa podrazumeva pružanje ličnih usluga pojedincima. Primera radi, to mogu biti frizerske i kozmetičke usluge, ali i pružanje konsultantske pomoći za lično brendiranje, kao i za lične trenere i slično.

edukacija
foto: Tim Edukacija

„Platformni“ biznis

Peta vrsta odnosi se na biznise koji na istom mestu okupljaju i kupce i prodavce, na način na koji to rade kompanije poput Ubera, AirBnB-a ili firmi koje nude kreditne kartice.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Svaki od ovih tipova poslovanja ima određeni uticaj na vaš životni stil. Pre nego što se odlučite za to koji je pravi put za vaš senzibilitet, bilo bi uputno da ispitate opšta pravila pokretanja i izazove vođenja biznisa kroz praksu. Sertifikovana obuka za preduzetnika je dobar način da se opremite veštinama koje će vam dati smelost da do kraja godine pokrenete preduzetničku inicijativu u skladu sa vašim stilom života.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track