UX DIZAJN: Šta je onboarding i zašto je važan?
Foto: Tim Edukacija

Web dizajn u teoriji i praksi

UX DIZAJN: Šta je onboarding i zašto je važan?

Edukacija -

Pojam onboarding je u svet dizajna aplikacija došao iz sfere ljudskih resura. On označava skup tehnika čiji je cilj da pomognu novozaposlenima da se što brže prilagode uslovima rada na novom radnom mestu.

Dizajneri korisničkog iskustva preuzeli su ovaj termin i filozofiju koja stoji iza njega. U dizajnu korisničkog iskustva, analogno originalnom značenju, onboarding podrazumeva skup tehnika i interakcija usmerenih na privlačenje pažnje novog korisnika pri prvom susretu s digitalnim proizvodom, odnosno aplikacijom. Guglov „Vodič za materijalni dizajn“ opisuje onboarding kao jednu od tačaka na putovanju koje počinje u prodavnici aplikacija, a završava se gestom preduzimanja prve akcije koja je u vezi sa zadržavanjem u aplikaciji.

Da li je onboarding važan?

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Važnost uloge upoznavanja korisnika sa novom aplikacijom proverena je u praksi. Tako, primera radi, istraživač i psiholog Rob Jumens, šef istraživačkog sektora Jutjuba, u jednom od članaka na blogu „Adobe Creative Cloud“ kaže da u pitanjima dizajna aspekt kome daje primat jeste upravo takozvano uvođenje, odnosno onboarding. On ističe: „Mudro je da kao dizajner razmislite o tome koje informacije plasirate na početku, a koje na kraju, ako želite da ih ljudi upamte. Neke je bolje ostaviti za kraj, ako želite da korisnici o njima nastave da misle kada napuste vašu aplikaciju.“

Kako se onboarding radi u praksi

Kada radite na uvođenju u neku aplikaciju, vaš zadatak je da najpre postavite jasnu vizuelnu hijerarhiju na ekranu. Ne smete zaboraviti da su korisnici retko spremni da posvete previše vremena proučavanju nove aplikacije. Drugim rečima, oni neće biti spremni da uče o aplikaciji pre nego što počnu da je koriste. Upravo je zato od ključnog značaja da veoma pažljivo utvrdite koje ćete informacije plasirati korisniku u početnoj fazi interakcije s njim.

Kako da naučite onboarding

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Tajne onboardinga, kao aspekta web dizajna, možete naučiti na jednogodišnjoj sertifikovanoj mentorskoj obuci za web dizajnera, koja će vas osposobiti za ovaj posao kroz rad na razvoju korisničkog iskustva za sopstvene i tuđe proizvode.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track