WEB DIZAJN: 4 načina da dizajnersko rešenje pretočite u kôd
Foto: Tim Edukacija

Saveti za dizajnere

WEB DIZAJN: 4 načina da dizajnersko rešenje pretočite u kôd

Edukacija -

Ako želite da razvijate svoj biznis i pozicionirate se na pravi način na tržištu, danas je više nego ikada neophodno da imate svoj sajt. To znači da je i posla za web dizajnere preko glave, a sve češće i grafički dizajneri se odlučuju da svoje veštine iskoriste za kreiranje dopadljivih web stranica i njihovo prilagođavanje potrebama korisnika.

Međutim, za grafičke dizajnere je nezgodan trenutak kada se završi kreativni proces i kada je neophodno pretočiti sve što je urađeno u kodove.

Kako da se dobar dizajn prilagodi potrebama kodiranja saznajte u nastavku.

Od čega da počnete?

Pre nego što počnete da razmišljate o koracima koji slede nakon dizajniranja, neophodno je da dobro definišete svoj projekat i šta sve na njemu mora da se uradi kako bi bio kompletan.

Pre svega, razmislite o veličini projekta i o vrsti sajta koji kreirate. Velika je razlika između prezentacione stranice koja bi trebalo da ima samo slike i tekst i e-commerce sajta koji bi trebalo da ima integrisan sistem za plaćanje i kataloge proizvoda. Zato je neophodno da u prvoj fazi što detaljnije opišete svoje potrebe. To će takođe uticati i na budžet, ali i na izbor poželjnih saradnika koji će vam pomoći u sledećim koracima.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Uspostavite kontakt sa agencijom

Ako smatrate da vam je potrebno malo pomoći na putu od kodiranja do pretvaranje slika u web dokument koji će ljudi moći da vide, možda ćete morati da angažujete agenciju.

Agencija će vam pružiti, ne samo usluge programiranja i pokretanja sajta, već i podršku u vezi sa oglašavanjem, a često će vam dati ponudu i za optimizaciju i još mnogo toga čega se vi možda ne biste ni setili.

Stupite u kontakt sa frilenserima

Jeftinija varijanta od agencije jeste saradnja sa pojedincima. Oni uglavnom neće imati sve veštine koje biste našli u agencijskom timu, ali ako ih imate vi i ako znate tačno kako želite da web sajt izgleda, možete da sarađujete i sa frilenserima koje ćete naći preko neke od platformi za honorarne saradnike, poput platforme Upwork.

Frilenseri mogu da vam pomognu oko kodiranja, ali i oko uspostavljanja platnog sistema i integracije eksternih usluga koje će vam možda biti potrebne.

Koristite šablone

Ako niste u situaciji da priuštite sebi saradnju sa eksternim saradnicima, ni da platite agenciju koja će vam uraditi ceo plan i kreirati sajt, onda se uvek možete opredeliti za to da koristite neki od šablona koje ćete pronaći na platformama kao što je Wordpress.

Veliki broj sajtova kreiran je upravo na taj način, jer ne zahtevaju ozbiljnije funkcionalnosti, već su informativnog karaktera i na taj način predstavljaju poslovanje ljudima. Za to vam neće biti potrebna ničija pomoć, dovoljno je samo malo proučavanja Googla i tutorijala.

Naučite kako sami da kreirate sajt

edukacija
foto: Tim Edukacija

Poslednja opcija jeste najteža, međutim, na duge staze vam može doneti višestruku dobit. Možete se opredeliti da naučite kako da pretočite svoj dizajn i celu ideju u funkcionalni web sajt i da postanete samostalni u tom procesu.

Važno je da dobro promislite gde ćete učiti, jer kratki kursevi od po nekoliko meseci ne mogu da vam pruže neophodno znanje. Posvetite se tom procesu tako što ćete se opredeliti za kredibilnu instituciju, s iskusnim mentorima koji će vas voditi kroz ceo proces na najbolji način. Za učenje će vam biti neophodno bar godinu dana, ali nakon toga pred sobom imate sasvim novu karijeru.

Stoga, upišite obuku za web dizajn i napravite korak ka novim mogućnostima koje su pred vama.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track