HR ZA POČETNIKE: Kako se pripremiti za intervju sa kandidatom
Foto: Tim Edukacija

Šest saveta za HR menadžere

HR ZA POČETNIKE: Kako se pripremiti za intervju sa kandidatom

Edukacija -

Prva faza potrage za idealnim kadrom je kreiranje oglasa za posao, sledeća je skeniranje svih pristiglih biografija, a potom i direktan razgovor sa kandidatom.

Iako kandidati smatraju da je intervju stres samo za njih, često su i regruteri ti koji imaju tremu. Da biste se kao menadžer ljudskih resursa pripremili za intervju sa kandidatima, pročitajte sledećih nekoliko saveta koji će vam biti od pomoći u nastojanju da osmislite svoj pristup.

Predstavite se

Proces intervjuisanja kandidata zavisi od pravila konkretne kompanije. Zato ne bi trebalo da od ljudi koji se jave na oglas očekujete da unapred znaju kako da se postave. Zbog toga je neophodno da se pre svega predstavite, kako biste im dali do znanja da razgovaraju sa regruterom, a ne sa osobom sa kojom će na kraju raditi u timu.

Svest o poziciji sagovornika može umnogome da promeni ponašanje kandidata

Link Group
foto: Tim Edukacija

Objasnite svrhu poziva

Kako bi kandidat znao šta treba da očekuje od poziva, objasnite mu kako će izgledati poziv i šta je to što želite da saznate u narednih pola sata ili za sat razgovora. To će odrediti ton celog sastanka i pomoći će i njima, a i vama da na najbolji način procenite da li osoba sa kojom razgovarate ima kvalifikacije koje vi zahtevate. Najzad, ovaj postupak će otkloniti sve potencijalne sumnje koje kandidat može imati pre nego što započnete intervju.

Objasnite oglašenu poziciju

Iako je u oglasu bila opisana tačna pozicija, kandidati će se sigurno interesovati za više pojedinosti o tome kako izgleda radni dan u toj ulozi ili koji su alati koji se najčešće koriste za rad. Zato otvorite sastanak tako što ćete kratko objasniti kako trenutno izgleda dan na oglašenoj poziciji, šta su zaduženja koja će novi zaposleni imati, a šta dnevni i nedeljni rituali. Dodajte sve što smatrate bitnim za oslikavanje budućeg radnog mesta kandidatu.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Počnite od opštih pitanja

Pre nego što uđete u detalje, dozvolite kandidatu da se predstavi i da objasni zašto je zainteresovan za tu konkretnu poziciju. Pustite ga da vas verbalno sprovede kroz svoje iskustvo i sve što je napisano u biografiji. Često se dešava da kandidati jednostavno ne znaju kako da naprave dobar CV, pa jasno usmeravanje i konkretna pitanja na razgovoru mogu da pomognu da se čitava njihova ličnost lakše odgonetne.

Uđite u pojedinosti

Kada kandidat predstavi svoju profesionalnu biografiju, počnite da ulazite u detalje. Prošetajte ga kroz sve što je naznačio kao deo svog iskustva i postavite relevantna pitanja koja će vam razjasniti da li se to konkretno iskustvo poklapa sa onim što je vama potrebno. Takođe, kako biste mogli da procenite koji nivo ekspertize kandidat poseduje, zatražite od njega da vam dâ konkretne primere projekata na kojima je ispoljio veštine koje su navedene u biografiji.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Pustite kandidata da vam postavi pitanja

Na kraju intervjua obavezno ostavite vremena za odgovore na sva pitanja koja kandidat može imati. Pored toga što ćete imati priliku da njemu razjasnite neke nedoumice, takođe ćete moći da procenite njegovu motivaciju i interesovanje, na osnovu pitanja koja bude postavljao tokom tog perioda. Zapišite sva postavljena pitanja i potrudite se da na njih odgovorite tako da i sam kandidat razume šta je to što vi vrednujete u kompaniji.

Nakon intervjua, posao HR menadžera se nastavlja kroz ceo proces selekcije, ali što je još važnije, i u samom radu novog zaposlenog. Vaša uloga, u zavisnosti od procedura kompanije u kojoj radite, može da bude i priprema dobrodošlice, upoznavanje sa timom i još mnogo toga.

Da biste mogli da svoj tim a i sebe predstavite u najboljem svetlu, neophodno je da budete dovoljno trenirani za eksperta u oblasti HR-a. Zato upišite obuku za menadžment u ljudskim resursima i napravite korak koji će definisati sve vaše buduće napore.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track