INFO-GRAFIKON ILI VIDEO-ZAPIS? Evo kako da znate koji format je pravi izbor za vašu priču
Foto: Tim Edukacija

Pravi format za vašu priču

INFO-GRAFIKON ILI VIDEO-ZAPIS? Evo kako da znate koji format je pravi izbor za vašu priču

Edukacija -

Kako je svaka priča jedinstvena, ne postoji uvek primenljiv format koji možete iskoristiti u svakoj prilici. Ipak, u određenim situacijama, pojedini oblici pričanja priča mogu funkcionisati bolje od drugih.

Primera radi, vizualizacija podataka može biti odličan dodatak široj priči ispričanoj kroz elektronsku knjigu, sadržaj na društvenim medijima, web sajt ili u nekoj sličnoj situaciji u kojoj je potrebno pažnju publike privući ili zadržati. Ali i sama vizualizacija podataka može imati razne oblike. U nastavku saznajte koje podvrste prikaza činjenica funkcionišu u kojoj situaciji.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pitanje je kako da znate kada treba da koristite koji format za vizuelno predstavljanje podataka. U tome će vam pomoći saveti eksperata iz kompanije Visage.

Info-grafikoni

Info-grafikoni su veoma korisni za komuniciranje na jednostavan, jasan i razumljiv način. Interesovanje za upotrebu info-grafikona je u poslednjih nekoliko godina znatno povećano jer oni vizuelno obogaćuju priče. Za to ima nekoliko razloga. Pored njihove estetske dopadljivosti, info-grafikoni su lako deljivi, što ih čini odličnim izborom za povećanje svesti o brendu. Drugi razlog za upotrebu info-grafikona jeste činjenica da se određeni segmenti info-grafikona mogu ponovo iskoristiti kao takozvani mikro-sadržaj, što info-grafikon u svakom slučaju čini dobrom investicijom. Sve u svemu, u pitanju je odličan alat za marketing sadržaja.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Animirani info-grafikoni

Animirani info-grafikoni sadrže sve pomenute dobre strane upotrebe grafičkog prikaza, a pokret ih može učiniti još dopadljivijim. Oni su idealna opcija ukoliko želite da eksperimentišete sa pokretom i različitim vrstama sadržaja u interaktivnoj formi. Kao što je slučaj i sa statičnim grafikonima, i njihovi pojedinačni segmenti se mogu iznova koristiti za različite svrhe.

Animirani info-grafikoni su dobri za sadržaje na društvenim mrežama i slične kanale na kojima je neophodno trenutno privući pažnju na sadržaj.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Interaktivni info-grafikoni

Interaktivni info-grafikoni su idealni za situacije u kojima je potrebno nepreglednu količinu podataka učiniti prijemčivom i lakom za snalaženje. Postoje dva načina da kreirate interaktivni info-grafikon. U eksplorativnim grafikonima korisnici sami putuju kroz podatke da kreiraju svoje značenje, dok ih u interaktivnom narativu vi vodite kroz priču. Interaktivni info-grafikoni zahtevaju da se gledalac aktivno uključi u kreiranje priče unošenjem informacija ili manipulacijom prezentovanim podacima. Ova vrsta angažmana ima za rezultat povećanje vremena provedenog sa sadržajem.

Idealan format za angažovanje publike, imerzivno pričanje priča sa kojima će se čitaoci poistovetiti i dubinsko poniranje u podatke.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pokretna grafika

Pokretna grafika je veoma koristan format kada je u pitanju apstraktni koncept ili priča za čije razumevanje je neophodno poznavanje šireg konteksta. U pitanju je format pričanja priča koji omogućava lakše prenošenje direktne poruke. Za razliku od prethodno opisanog interaktivnog formata, ovde gledalac ostaje pasivan, ali u zavisnosti od vaše veštine pričanja priča, može da se opusti i uživa u sadržaju. Idealan format za pričanje kratke priče za kratko vreme.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Video-zapis

Zahvaljujući durštvenim mrežama, video-zapis je u protekloj deceniji postao veoma popularan medij. Kao i ostale pokretne slike, on može da sadrži tekst, grafiku i vizualizaciju podataka. Kao takav, nudi sjajnu priliku za ispoljavanje kreativnosti. Njegova najjača strana jeste unošenje ljudskosti u pričanje o podacima kroz pletenje priče oko živih ljudi.

Kao i pokretna grafika, video-zapis je idealan format za pričanje dopadljivih priča u kratkom vremenskom opsegu, naročito kada je potrebno izgraditi emotivnu vezu sa sadržajem.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track