USPEH U SVAKOJ KARIJERI: Ove meke veštine su ključne za uspeh u budućnosti
Foto: Tim Edukacija

Veštine za budućnost

USPEH U SVAKOJ KARIJERI: Ove meke veštine su ključne za uspeh u budućnosti

Edukacija -

U prethodno objavljenom tekstu izneli smo listu potrebnih tehničkih veština. Međutim, iako su tehničke veštine važne, one nisu dovoljne za pravljenje uspešne karijere. Takozvane meke veštine koje se tiču ličnosti uvek će odigrati presudnu ulogu pri selekciji kandidata.

Konsultantska kuća Mekinzi navodi ključne meke veštine za uspeh u svakoj karijeri u budućnosti.

Kritičko mišljenje

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kritičko mišljenje se odnosi na intelektualnu disciplinu u konceptualizaciji, analizi, sintezi, primeni i evaluaciji informacija koje su stečene posmatranjem, iskustvom, razmišljanjem ili komunikacijom.

Komunkacione veštine

Reč je o vašoj sposobnosti da efektivno prenosite ideje i osećanja. U komunikacione veštine spadaju pisana, verbalna, neverbalna komunikacija, ali i aktivno slušanje. Tu je i kontekstualna komunikacija, odnosno sposobnost da komunicirate u različitim kontekstima. To, primera radi, mogu biti profesionalni ili akademski kontekst, ali i krizna komunikacija ili komunikacija na internetu.

Mentalna fleksibilnost

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kada ne ide sve po planu, prilagodljivost je ključna za uspeh. Tada mentalna fleksibilnost dolazi do izražaja. U pitanju je sposobnost da se tok misli ili postupaka prilagodi postojećim zahtevima situacije koji se menjaju.

Sposobnost za rad u timu

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Velika većina poslova koji su pokriveni navedenim veštinama obavlja se u timovima. Sposobnost rada u timu podrazumeva kombinaciju sposobnosti i kvaliteta koji vam omogućavaju da nesmetano sarađujete sa kolegama na projektima ili sastancima. Sposobnost rada u timu donekle zavisi od vaših komunikacionih veština.

Aktivno slušanje, odgovnost i iskrenost jesu neki od kvaliteta koji su po pravilu izraženi kod osoba sklonih radu u timu.

Samodisciplina i liderstvo

Edukacija
foto: Tim Edukacija

U pitanju je praksa intencionalnog usmeravanja mišljenja, osećanja i akcija ka ostvarenju ciljeva. Liderstvo je usko povezano sa preuzimanjem odgovornosti. Kada preuzmete odgovornost za svoje postupke, donosićete bolje odluke i graditi jače odnose s drugima i brže dolaziti do ostvarenja zacrtanih ciljeva. Tada ćete pokazati samouverenost te će vas drugi pratiti.

Digitalna fluentnost

Digitalna fluentnost je dvojaka sposobnost: da se informacije sa kojima se srećemo u digitalnom svetu interpretiraju brzo, tačno i efektno, ali i da sami kreiramo informacije vođeni tim postulatima.

Dobra vest je da se i jedne i druge veštine mogu steći. Najbolje obrazovanje je ono koje trenira podjednako i vaše tvrde, ali i meke veštine. Obuke za sticanje tvrdih veština za budućnost uz trening mekih veština postoje i traju godinu dana.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track