VIDEO-MARKETING: Kako da napravite strategiju video-marketinga u 5 jasnih koraka
Foto: Tim Edukacija

Digitalni marketing

VIDEO-MARKETING: Kako da napravite strategiju video-marketinga u 5 jasnih koraka

Edukacija -

Video-zapis je odavno postao najvažniji format za promociju svakog brenda ili proizvoda. Uprkos tome, mnogi preduzetnici i dalje nemaju ideju kako da uspostave strategiju i osmisle dugoročni plan za korišćenje ovog medija u svojoj komunikaciji.

Iako se možda niste sretali sa strategijama video-sadržaja, ovo je prilika da se posvetite tom segmentu. Počnite od sledećih nekoliko koraka i primetićete promenu u rezultatima vaših promotivnih napora.

Prvi korak – ciljna grupa

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Da biste uopšte bili u stanju da na bilo koji način započnete kreiranje strategije, važno je da znate gde je vaša ciljna grupa, čime se bave i na koji način provode vreme. Primera radi, oni možda uopšte i ne gledaju video-sadržaje, a vi planirate da uložite budžet u snimanje i produkciju.

Ako niste sigurni ko je ciljna grupa, počnite od svrhe proizvoda i problema koje rešava, pa onda razmislite ko najčešće ima te probleme. Tako ćete najlakše utvrditi sa kim komunicirate. A kada imate okvirnu sliku o tome ko je sa druge strane, počnite da čitate istraživanja o navikama te ciljne grupe i saznaćete gde se kreću i kako dolaze do informacija.

Drugi korak – okupite tim pre donošenja odluka

Dešavaće se da više ljudi učestvuje u procesu. Kako bi se uspostavio dogovor i usaglasile sve strane u vezi sa kreiranjem sadržaja i puštanjem u javnost, važno je da svi donosioci odluka na vreme budu uključeni u proces. Zato, da biste izbegli promene ili otkazivanje u poslednjem trenutku, okupite sve ljude na prvom sastanku i kreirajte plan kontrole urađenog.

Treći korak – rokovi i budžet

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Video-produkcija je kompleksna praksa koja zahteva ozbiljnu pripremu. Čak i kada je reč o jednostavnim rešenjima kao što su video-sadržaj za TikTok ili za Instagram Reels, neophodno je uložiti vreme u planiranje, nabavku potrebne opreme i osmišljavanje koraka.

Uz rokove uvek ide i budžet, koji se mora podeliti na kreiranje video-materijala i promociju. Nećete uvek biti u prilici da dođete do dobrih rezultata samo redovnim objavama, pa je zato važno da predvidite i troškove promocije i da na vreme odvojite novac koji će vam biti potreban kako biste ceo projekat izneli od početka do kraja.

Četvrti korak – Izaberite kanal

Ako znate gde se vaša ciljna grupa kreće, verovatno ćete znati i na kojim kanalima je najažurnija. Međutim, u najvećem broju slučajeva, to nije samo jedan kanal. Pa je zato često neophodno prilagođavati sadržaje i kreirati varijacije koje će se uklopiti u standarde kanala. Primera radi, potpuno ćete drugačiji video-materijal postaviti na YouTube u odnosu na onaj koji će biti na Instagramu.

Peti korak – Odredite metričke pokazatelje

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kako ćete meriti uspeh? Pre svega se zapitajte šta ćete smatrati uspehom, odnosno šta želite da vaš video-sadržaj postigne. Nekada će biti u pitanju samo podizanje svesti o brendu, a nekada će imati širi kontekst, pa ćete pričati o prodaji, konverzijama ili čak o prijavama za neki događaj. Zato je važno da ustanovite kako možete izmeriti uspeh, da biste na kraju procesa mogli da kreirate izveštaj koji će dokazati da ste u tome i uspeli.

Naučite kako da uradite promociju

Video-strategija je često deo šire priče i veće strategije, koja obuhvata i video-format, kao i kanale koji ga podržavaju. Ali to je samo jedan od alata koji će vam pomoći. Neophodno je da mislite i na ostale mogućnosti, ali imajte u vidu da je nemoguće svima njima ovladati tokom nekoliko meseci na kursu. Zato uložite bar jednu godinu u svoje usavršavanje i napravite korak ka poslu kakav ste oduvek želeli.

Upišite obuku za internet marketing i krenite u pravom smeru ka karijeri iz snova.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track