AVIONI, NAFTA I KOMPJUTERI: Evo koji su poslovi u Srbiji najplaćeniji, a koji najtraženiji
Foto: Tim Edukacija

Zaposlenje u Srbiji

AVIONI, NAFTA I KOMPJUTERI: Evo koji su poslovi u Srbiji najplaćeniji, a koji najtraženiji

Edukacija -

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku iz 2021. godine, tri najbolje plaćena zanimanja u Srbiji imaju: programeri, koji su u proseku primili 173.628 dinara, zaposleni u vazdušnom saobraćaju, sa 148.208 dinara, i angažovani na eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa, sa 128.446 dinara. Sektor informacionih tehnologija je, kako se u ovom istraživanju tvrdi, u ekspanziji.

Kako broj poslova koji se nude u IT sektoru konstantno raste, tako nezaposleni programeri posao mogu naći lakše od nezaposlenih drugih profesija. Istraživanje sajta Helloworld iz 2021. godine pokazalo je da je broj oglasa u prethodnoj godini porastao na 11.500. Iako je broj konkurisanja za poziciju programera porastao za 25 odsto, ova profesija je i dalje deficitarna u Srbiji.

Koje su pozicije najtraženije u IT sektoru?

Prema istraživanju televizije N1, najtraženija zanimanja u IT sektoru su: developeri, inženjeri i programeri sa poznavanjem različitih tehnologija. Razlog za deficitarnost ove profesije je jednostavan: u Srbiji ne postoji dovoljno obrazovanih programera sa licencom. Iako frilenseri mogu da pokrivaju više poslodavaca, problem nastaje kad završe određeni projekat. Jer nije dovoljno napraviti određeni program ili aplikaciju, već ih treba i održavati, kontrolisati, a za to je najčešće neophodno zaposliti stručno lice.

Predrasude o programerskim poslovima

Posao programera se u medijima često, bez razloga, potcenjuje. Postoje predrasude o o tome da se lako može postati programer za kratko vreme. Tako se može čitati da je za dobijanje posla dovoljno završiti kurs od mesec dana. Međutim, prava istina je vidljiva u oglasima. Tako, primera radi, prema spomenutom istraživanju sajta Helloworld, mediorima, to jest programerima sa više godina radnog iskustva, namenjeno je čak 62 procenta oglasa za posao, seniorima 29 procenata, a juniorima samo 9 procenata.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Zašto je to tako? Firmama su neophodni kvalifikovani, iskusni programeri, što znači da ne možete postati programer uz pomoć letećeg kursa od dva časa nedeljno i bez ikakvog prethodnog iskustva. Za profesiju programera, kao i za svaki drugi posao, nije dovoljna isključivo zainteresovanost za novac, već su potrebni i interesovanje i posvećenost, bez kojih u IT sektoru nema uspeha na duže staze.

Zato je za buduće progamere najbolji izbor sertifikovana obuka u trajanju od godinu dana, bazirana na praktičnom radu pod vođstvom mentora. Uz mogućnost prakse, na ovaj način ćete steći veštine, ali i portfolio projekata neophodnih za pronalaženje prvog posla.

(Tim Edukacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track