DIGITALNA UMETNOST: Ovo je 6 alata koje morate isprobati
Foto: Tim Edukacija

Alati za digitalne umetnike

DIGITALNA UMETNOST: Ovo je 6 alata koje morate isprobati

Edukacija -

Kvalitet vaših digitalnih umetničkih radova umnogome zavisi od izbora alata i načina na koji unapređujete svoje veštine. Softveri se razvijaju svakodnevno, samim tim i trendovi, i to u ukupnom zbiru može uneti velike promene u život i rad dizajnera.

Ovaj tekst će vas upoznati sa najpopularnijim softverima koji mogu mnogo da olakšaju i unaprede vaš svakodnevni rad.

Affinity photo

Ako je Photoshop proizvod čija je pretplata preskupa, isprobajte najpopularniju alternativu – Affinity photo. Iako se prema funkcionalnostima i mogućnostima za obradu fotografija i vizuelnih rešenja razlikuje od standardnih programa, jedna od njegovih najvećih prednosti je to što prihvata PSD fajlove, koje možete prebaciti iz projekata koje ste radili u Adobe programima poput Photophoa.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Corel Painter 2022

Naziv sasvim dovoljno govori – reč je alatu koji se koristi za digitalno slikanje. Kao takav, Painter nudi brojne pogodnosti za umetnike koji žele da digitalizuju svoje veštine, a svoje radove presele na ekran. Najnovije ažuriranje je takođe donelo novi pregled i daleko veću ponudu virtuelnih četkica.

Iako je reč o softveru koji se plaća, ukoliko vam je potreban alat za slikanje, Corel Painter je svakako najbolji izbor.

Rebelle 4

Nešto jeftinija varijanta od Corela je Rebelle 4, koji ima više od 150 četkica, ali je i kreiran tako da oponaša slike i teksture slika u realnom svetu. Tako ćete pomoću njega dobiti dela koja izgledaju kao da su slikana vodenim bojama ili uljem. Uz određene doplate, lako možete ažurirati listu alata i, dodajući nove teksture, oblike i forme, koje ćete kasnije primenjivati u svojim digitalnim slikama, proširiti opseg realističnosti onoga što nudite u svojim radovima na viši nivo.

Procreate

Gotovo svaki dizajner koji koristi Apple proizvode za svoj rad zna za Procreate. Ovaj proizvod je najveću popularnost stekao zahvaljujući primeni na iPadu.

Reč je o alatu koji koriste dizajneri igrica, virtuelnih svetova i ilustracija koje se koriste u knjigama ili magazinima. Pomoću njega možete kreirati radove u stotinama slojeva (lejera) i dodavati eksterne elemente kako biste obogatili finalni proizvod.

Clip Studio Paint Pro

Ako ste entuzijasta koji želi da usavrši svoje veštine u kreiranju stripova kao što su mange i sličnih stilova, Clip Studio je alat koji morate isprobati. Pored standardnih opcija, Clip Studio omogućava i detekciju pritiska četkice, odnosno „olovaka” koje koristite u radu, što ilustracijama navedene vrste daje autentičnost. Dobra vest je što ga bez obaveze možete koristiti 30 dana, koliko traje besplatan probni period.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Artweaver 7

Za sve koji su i dalje u fazi istraživanja i ne žele da ulože u softver za koji nisu sigurni da će im biti potreban, Artweaver je odlično prelazno rešenje. Pri crtanju, ova aplikacija pruža sjajno iskustvo. Na raspolaganju vam je veliki broj četkica i stilova. Pored toga, Artweaver dolazi i kao besplatna verzija, pa ga možete isprobati bez obaveze.

Naučite kako da kreirate digitalna dela

Da biste se pozicionirali kao kvalitetan crtač-ilustrator, neophodno je da ovladate različitim stilovima i da budete u stanju da prilagodite svoje veštine potrebama klijenta. Nijedno ne možete naučiti na kratkim kursevima od nekoliko meseci. Važno je da prepoznate potrebu za učenjem i prihvatite da se morate stalno usavršavati. U skladu sa tim, uložite godinu dana u svoju edukaciju i od mentora sa iskustvom naučite sve što vam je neophodno.

Završite obuku za grafički dizajn i ovladajte svim alatima koji će pomoći vašoj karijeri.

(Tim Edukacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track