WEB DIZAJN: Kako da stvorite web sajt koji je lak za navigaciju
Foto: Tim Edukacija

Korisničko iskustvo

WEB DIZAJN: Kako da stvorite web sajt koji je lak za navigaciju

Edukacija -

Navigacija web stranice nije idealno mesto za eksperimentisanje. U dizajnu navigacije suočeni ste sa navikama korisnika, njihovim očekivanjima, kao i s proverenim praksama. Neke od primera uspešne primene možete pronaći u nastavku ovog teksta u sabranim savetima stručnjaka sa bloga platforme za razvoj web stranica Wix.

Linkovanje logotipa

Logotip bi trebalo uvek da vodi na početnu stranicu. Postoje dva razloga zbog kojih je to bitno. Pre svega, u pitanju je nešto što će posetioci očekivati, jer velika većina sajtova prati ovu logiku. S druge strane, ova praksa korisnicima štedi vreme i klikove.

Ukoliko uopšte nemate logo, topla preporuka je da ga uvrstite u dizajn menija.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Kako organizovati meni

Kada radite na organizaciji menija, vodite računa o sledeća dva pravila. Prvo se tiče vidljivosti. Bilo da se opredelite za klasičnu horizontalnu listu kategorija, takozvani hamburger ili za nešto treće, meni na vašoj stranici mora biti uočljiv. Druga važna karakteristika jeste struktura. Organizujte meni po važnosti svake sekcije.

Vertikalna navigacija po potrebi

Ako vaš sajt ima duge stranice (primera radi jednostranični web sajt), koristite takozvana sidra u meniju. Tako će korisnici moći lako da prelaze sa sekcije na sekciju prostim klikom na sidra.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Donje zaglavlje nije beskorisno

Iako je verovatno u pitanju poslednje što će korisnici videti na stranici, donje zaglavlje, futer, jeste šansa da uključite sve važne linkove. Tako se ovde mogu naći prečice za uspostavljanje kontakta, društvene mreže i ostali elementi iz menija ili veze sa trećim stranama od interesa.

Ovo su samo neki od saveta koji vam mogu pomoći u kreiranju izgleda web stranice. Ovi saveti ipak podrazumevaju da već postoji kvalitetan i funkcionalan dizajn. Ako želite da naučite sve o dizajniranju web sajtova, sertifikovana obuka za web dizajnera u trajanju od godinu dana najbolji je način da se osposobite za profesionalni rad u ovoj dinamičnoj industriji.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track