KAKO DA IZBEGNETE NAJTEŽE GREŠKE PROGRAMERA: 6 grešaka koje mogu biti pogubne za karijeru
Foto: Tim Edukacija

Saveti za programere

KAKO DA IZBEGNETE NAJTEŽE GREŠKE PROGRAMERA: 6 grešaka koje mogu biti pogubne za karijeru

Edukacija -

Karijera programera može se razvijati u različitim pravcima. Osnovna podela je na tehnički i liderski pravac. Ako se odluka o pravcu donese brzopleto, zadovoljstvo na duge staze može biti narušeno.

Osnova u karijeri svakog inženjera je kombinacija teorijskog znanja i kontinuiranog rada na veštinama, uz praćenje trendova.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Iako su zahtevi jasni, mnogi prave greške. Zato je važno da znate koji su to propusti, kako biste ih izbegli na vreme.

Loša procena sopstvene vrednosti

Greška koja se najčešće dešava početnicima, juniorima u programiranju, jeste nemogućnost procene sopstvene vrednosti. Kada je reč o samoproceni, može se ići u oba ekstrema. Tako ćete nailaziti na juniore koji su spremni da rade i bez nadoknade, samo da bi nešto naučili, ali i na one koji su čuli da programeri dobro zarađuju, pa se već na prvom razgovoru za posao pojave sa nerealnim očekivanjima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Prvo ispitajte tržište, testirajte svoje veštine, pokušajte da se uporedite sa ljudima u istoj kategoriji i tek onda donesite odluku zasnovanu na podacima, a ne na nagađanjima.

Usredsređenost samo na tehničke veštine

Juniori su skloni uverenju da im za posao u programiranju, barem na početku karijere, neće biti potrebne „meke” veštine. Međutim, da biste napredovali, morate imati komunikacione sposobnosti koje će vam pomoći da se bolje povežete sa ljudima i da ostvarite neki vid saradnje. Zato uporedo sa „tvrdim”, tehničkim veštinama, radite i na „mekim”.

Nedostatak karijernog plana

Ako uđete u programerski svet i pustite da vas posao nosi, vrlo verovatno nećete završiti na mestu koje želite. Zato od samog početka počnite da razmišljate o tome čime želite da se bavite i na kojoj poziciji vidite sebe za desetak i više godina. Iako može tako zvučati, ovo nije pitanje na koje je dobar odgovor potrebno dati na razgovoru za posao – to je ključno pitanje za vas. Kako biste znali na kojim veštinama morate raditi i da biste ostvarili svoje dugoročne ciljeve i na pravi način došli do onoga što sami smatrate uspehom, morate planirati na vreme.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Nedostatak hrabrosti za promenu posla

Iako smo svi skloni vezivanju za određeni tim, kompaniju ili proizvod, pametna odluka je s vremena na vreme promeniti okruženje i pridružiti se nekom novom kolektivu ili ideji koja vam može pomoći da razvijete dodatni set veština. Ako ostanete na istom mestu predugo, vrlo brzo možete očekivati stagnaciju. Zato uvek budite spremni na zdravu promenu sredine.

Preskakanje stepenica

U programerskom poslu se često dešava da ljudi dobijaju unapređenja na osnovu potreba kompanije, a ne zbog njihovog ličnog razvoja. Tako ćete možda biti u poziciji da vam se ponudi menadžerska pozicija kojoj niste dorasli. Iako je nova pozicija primamljivija od postojeće, razmislite dobro pre nego što je prihvatite. Iako ne treba bežati od izazova, trudite se da ne preskačete stepenice, jer će vam se kad-tad obiti o glavu korak koji niste napravili, a bio je važan za vaš lični razvoj.

Loše prihvatanje kritike

Kada izaberete programersku karijeru, morate se usredsrediti na svoj razvoj. Najbolji način da budete uspešni jeste kroz prihvatanje kritike od mentora i saradnika. U programerskom poslu postoji i nešto što se zove revizija koda (code review) i u tom sistemu će neko od seniora sa kojima sarađujete pregledati svaki kôd koji pišete pre nego što se realizuje. I to bi od samog početka trebalo da prihvatite kao dobronamernu kritiku, jer u suprotnom ne možete očekivati bilo kakav napredak i razvoj.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da programirate

Sada znate koje greške treba da izbegnete, ali znate li kako da dođete u situaciju da ih izbegavate? Za to vam je potrebno teorijsko znanje i osnova koja će vam pomoći da dođete u dodir sa nekom od IT kompanija na tržištu. Ne trošite vreme na kratkim kursevima koji vam neće ponuditi dovoljno znanja i iskustva. Posvetite bar godinu usavršavanju kroz rad na realnim projektima kako biste razvili sve veštine koje će vam trebati za novi posao.

Upišite obuku za razvoj softvera i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track