KOJI JE TIP PREDUZETNIŠTVA ZA VAS? Ovo su 4 vrste preduzetništva koje postoje u svetu biznisa
Foto: Tim Edukacija

Veliki i mali biznisi

KOJI JE TIP PREDUZETNIŠTVA ZA VAS? Ovo su 4 vrste preduzetništva koje postoje u svetu biznisa

Edukacija -

U poslednje vreme sve se više govori o važnosti preduzetništva za opstanak ekonomije. Ipak, ovakve fraze nisu dovoljno precizne, jer se pod pojmom preduzetništva može misliti na veoma različite vrste biznisa. Ako želite da saznate više o tome koje vrste biznisa postoje, pročitajte ovaj tekst.

Tim Edukacija, Link Group
foto: Tim Edukacija

Malo preduzetništvo

Preduzetništvo malih biznisa podrazumeva proces pokretanja firme sa svešću da ona neće prerasti u franšizu ili u veliku korporaciju. Ako se posmatra višestrana infrastruktura ove vrste preduzetništva, ona ukazuje na to da su mali biznisi zapravo produžene ruke samih preduzetnika. Kod svih, od prodavca knjiga do instruktora fitnersa, veštine i strast ovih ljudi da pomognu klijentima najbolje se ispoljavaju u malom biznisu. Iako pojedinci mogu zaposliti druge ili voditi timove na daljinu, u suštini je u pitanju firma koju čini jedna osoba.

Dok mali biznisi mogu uzimati zajmove ili dobijati finansijsku podršku, oni će sve što zarade ulagati u sam biznis dok on ne poraste dovoljno da postane samoodrživ. Duh nezavisnosti malog biznisa razlikuje ga od ostalih formi preduzetništva sa ove liste.

Tim Edukacija, Link Group
foto: Tim Edukacija

Skalabilno startap preduzetništvo

Skalabilni startapovi postoje da bi kreirali inovacije. Ovaj tip preduzetništva može se definisati kao poslovni model u kome jednu osobu ili malu grupu vodi jedinstvena poslovna ideja. Silikonska dolina je otelotvorenje ovakvih praksi.

Iako oni počinju kao mali biznisi, uspešni startapovi rapidno rastu i generišu ogromne profite. To su kompanije poput Gugla (Google) ili Er-Bi-En-Bija (Airbnb). Ove firme zahtevaju eksterne investitore i više kapitala ne bi li porasli i probili se na različita svetska tržišta.

Tim Edukacija, Link Group
foto: Tim Edukacija

Preduzetništvo velikih kompanija

Preduzetništvo velikih biznisa se odnosi na poslovanje onih kompanija koje imaju konačni životni ciklus. One rastu i održavaju se praveći nove proizvode ili kreirajuću nove usluge. Primera radi, proizvođač farmerki može proširiti opseg artikala na ruksake ili patike od džinsa, jer on već ima pogone za proizvodnju i poznaje proces potreban za stvaranje tih proizvoda.

Ovaj tip poslovanja se zasniva na kreiranju novih prilika koje pomažu da se postojeći domašaj kompanije proširi i na taj način ona ostane konkurentna. Drugim rečima, razlikuje se od ostalih poslovnih modela o kojima je bilo reči, jer se ne oslanja na preduzimanje potpuno novog poduhvata. Pritisak da se modernizuju ili promene put, koji dolazi spolja, tera ovakve biznise da svoje poslovanje iznova osmisle kako bi izbegli rizike, jer će ih u protivnom vreme preteći.

Tim Edukacija, Link Group
foto: Tim Edukacija

Društveno preduzetništvo

Ova vrsta preduzetništva usmerena je na kreiranje proizvoda i usluga koji poboljšavaju društvo. Pojedinci koji postaju društveni preduzetnici žele da promene svet nabolje i ova misija uvek vodi njihove poslovne inicijative.

Proteklih godina socijalno preduzetništvo je uzburkalo medije, naročito kada su u pitanju poduhvati koji se tiču životne sredine. Neki od popularnih primera su kompanije za proizvodnju garderobe Patagonija (Patagonia) ili firme koja pravi deterdžente Sevent dženerejšen (Seventh Generation).

Tim Edukacija, Link Group
foto: Tim Edukacija

Ideja društvene odgovornosti među brendovima nastavlja da raste. Poslovna klima se menja i potrošači danas neretko biraju brendove ne samo na osnovu proizvoda koji im se najviše dopada, već i vođeni saznanjima o etičkim standardima kompanija koje ih proizvode.

Pitanje na koje morate odgovoriti jeste – u koju se grupu uklapa vaša ideja. Da dođete do odgovora kroz realizaciju pomoći će vam profesionalna obuka za preduzetnika u trajanju od godinu dana. Pod vođstvom mentora naučićete kako da profilišete, lansirate i vodite svoju firmu i od nje izgadite uspešan biznis. U kojoj god vrsti preduzetništva vidite sebe, sertifikat i znanje koje steknete omogućiće vam da se ostvarite kao uspešan vlasnik preduzeća.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track