GUBITE VREME NA INTERNETU? Evo kako da optimizujete svoje vreme i poboljšate kvalitet života
Foto: Tim Edukacija

Šest saveta za povećanje produktivnosti

GUBITE VREME NA INTERNETU? Evo kako da optimizujete svoje vreme i poboljšate kvalitet života

Edukacija -

Ukoliko osećate da previše vremena provodite na internetu, tako gubite dragocenu energiju i imate nedovoljno kontakta sa živim ljudima, niste sami. Većina ljudi danas ima problem da se odvoji od svojih telefona i kompjutera čak i kada ide u krevet. Ipak, postoje strategije uz pomoć kojih možete da skratite vreme koje provodite na mreži i uz digitalne alate.

U prethodnom tekstu preneli smo savete za to koje je dala preduzetnica Tonja Kendriks. U nastavku prenosimo njen recept za pravljenje plana koji će vam uštedeti vreme, povećati produktivnost i poboljšati kvalitet života.

Isplanirajte koliko ćete vremena trošiti na aktivnosti na internetu

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Jedna od prvih stvari koju bi trebalo da uradite jeste da precizno isplanirate periode koje ćete provesti na internetu. Ovo će vam pomoći da bolje iskoristite vreme. U tom smislu bi trebalo da isplanirate kada nećete boraviti na internetu ili imati pristup digitalnim spravama.

Ovo u praksi može značiti definisanje perioda u kojima nećete koristiti telefon ili laptop. Kao dobra praksa pokazalo se da to bude dva sata pred spavanje.

Odredite vreme kada čitate mejlove

Drugi važan aspekt vašeg plana jeste da odvojite termine za čitanje mejlova i odgovaranje na njih. Tako ćete smanjiti utrošak vremena koje u toku dana provedete u osvežavanju inboksa i odgovaranju na svaki mejl koji je u međuvremenu stigao.

Skratite listu zadataka koji se tiču interneta

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako imate dugu listu stvari koje zahtevaju korišćenje interneta, uputno može biti da je smanjite. Na ovaj način se nećete preopteretit mnoštvom malih zadataka, već ćete se usredsrediti na prioritete.

Pravite redovne pauze

Veoma je važno da se s vremena na vreme odvojite od interneta. Pauze će vam pomoći da ne sagorite, ali i da održite pažnju kada obavljate zadatke. Pored toga, osećaćete se bolje. Ovo vreme možete iskoristiti za fizičke aktivnosti poput kratke šetnje.

Obavite teške zadatke pre ručka

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako vaš radni dan podrazumeva vremenski zahtevne zadatke, kao dobra taktika pokazalo se njihovo obavljanje pre ručka. Ovo će vam sačuvati energiju da završite posao do kraja.

Redovno čistite podatke

Ukoliko imate strpljenja, uključite svakodnevno pretresanje podataka u svoje redovne navike. Ovo će vam pomoći da smanjite količinu nepotrebnog materijala u vašem digitalnom prostoru. Tako će vam važni podaci uvek biti na oku i nadohvat ruke.

Slično kao sa podacima, istrenirajte se da povremeno evaluirate digitalne alate na uređajima koje koristite. Deinstalirajte sve programe bez kojih možete da obavljate posao.

Držite se plana i pratite napredak

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kada ste osmislili plan i počeli da ga sprovodite, naterajte sebe da u ovome i istrajete. To ćete uraditi na najbolji način ako budete redovno nadzirali i ocenjivali svoj napredak. Zapitajte se koje ste ciljeve postigli i da li ste dobili ono što ste očekivali. Tako ćete s vremenom uočiti prilike za još neka poboljšanja.

Ovi saveti će vam pomoći da izgradite zdrave navike korišćenja interneta u poslovne svrhe. Ipak, vaš dan će umnogome zavisiti od redovnih sastanaka i nepredviđenih okolnosti koje su normalne za svaki kancelarijski posao. Ako želite da ostvarite punu kontrolu i sami organizujete svoj dan po uzoru na ideal balansa između posla i života, postanite programer frilenser i sami definišite uslove saradnje i radnu dinamiku.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track