DA LI ZASLUŽUJETE POVIŠICU? Ovo je 6 pitanja koja bi trebalo da postavite na svojoj godišnjoj evaluaciji
Foto: Tim Edukacija

Lični rast

DA LI ZASLUŽUJETE POVIŠICU? Ovo je 6 pitanja koja bi trebalo da postavite na svojoj godišnjoj evaluaciji

Edukacija -

Redovna evaluacija je aktivnost koju svaka ozbiljna firma sprovodi jednom godišnje. Tom prilikom se ispituju rezultati svih zaposlenih, kao i kvalitet njihove saradnje sa članovima tima i s drugim timovima.

Tada će i zaposleni dobiti šansu da i sami postave pitanja. Odgovori koje dobiju razjasniće im koji deo posla su obavili kako treba, koje segmente bi trebalo da unaprede, ali i kako ih direktor vidi.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ukoliko ste i sami u situaciji da čekate ocenu svog radnog učinka, važno je da se pripremite za taj razgovor. Ako želite da izaberete pitanja koja će vam zaista doneti određenu vrednost i pomoći da odredite u kojim aspektima bi vam bilo potrebno usavršavanje, počnite od sledećih nekoliko upita.

Šta mi nedostaje da postanem dobar kandidat za unapređenje?

Postoji nekoliko odgovora na ovo pitanje koja vam mogu doneti vrednost. Tokom evaluacije i godišnjih provera lako se može desiti da vam menadžer kaže da ste već dobili unapređenje. Međutim, ako to nije slučaj, dobićete jasno uputstvo sa nizom koraka koje morate napraviti kako biste do sledeće provere i postali kandidat koji je kvalifikovan za viši nivo.

Ukoliko uputstva nisu jasna, insistirajte na njima, sve dok ne budete znali šta je tačno potrebno da uradite.

Da li su očekivanja koja ste imali ispunjena?

Kada postavite pitanje o zadovoljstvu vašeg menadžera vašim radom, to ne pokazuje samo spremnost na usavršavanje, već i otvorenost da prihvatite kritiku i povratnu informaciju. Ukoliko se desi da vam nadređeni odgovori sa „da” ili „ne”, potražite dodatno objašnjenje. Tako ćete ustanoviti šta vam je promaklo i kako možete unaprediti svoj učinak u budućnosti.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kako da merim svoj napredak?

Praćenje ličnog napretka nije jednostavno, posebno kada je reč o veštinama koje nemaju jasno definisane metričke pokazatelje. Primera radi, komunikacione sposobnosti su nešto na čemu bi trebalo raditi, ali je teško doći do konkretnog pokazatelja kojim ćete moći da utvrdite koliko ste bolji ili lošiji u odnosu na ranije stanje. Kao neko ko je prošao kroz slične izazove tokom svoje karijere, vaš menadžer može imati savet u vezi sa tim, pa se ne ustručavajte da pitate.

Na kojim veštinama bi trebalo da radim?

Ako želite da konkretizujete odgovore koje dobijate od menadžera, pitajte za konkretne veštine na kojima bi trebalo da radite kako biste došli do boljih rezultata u sledećoj proceni. Kada budete znali gde su vam slabosti, utvrdite koji je najbolji niz koraka za unapređenje u kritičnim aspektima i kako se možete usavršiti da ne biste propustili priliku za unapređenje u sledećem krugu.

Koje prilike su mi na raspolaganju za rast?

Lični razvoj je nešto u šta bi trebalo da ulažete i vi, a i vaša kompanija. Zato je sasvim u redu da pitate svog menadžera šta možete da očekujete kada je u pitanju ulaganje u vaše usavršavanje.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Bilo da je reč o mentorstvu u timu, ili o finansijskom ulaganju u neku obuku, neophodno je da imate jasan plan, kako biste i sami znali šta da očekujete i na koji način da pristupite tom projektu. To je takođe jedno od pitanja koje ne bi trebalo da zaboravite ni prilikom razgovora za novi posao, u kojoj god da ste fazi svoje karijere.

Kako mogu direktno da utičem na napredovanje kompanije?

Ako pokažete da razumete zašto je vaš doprinos važan za razvoj kompanije, pozicioniraćete se kao ozbiljan profesionalac. Poslodavci vole pojedince koji pomažu celom timu da bolje organizuje posao i usmeri se na zadatke koji će im doneti konkretne rezultate. Zato se potrudite da što bolje razumete odgovor koji ćete dobiti, a i da to iskoristite za svoj dalji napredak i planiranje posla i napredovanja.

Karijerni razvoj je nešto što je svakom pojedincu potrebno, posebno kada tek počinje. Kompanije koje ponude to svojim zaposlenima imaju bolje šanse na tržištu da privuku talente koji žele da istovremeno razvijaju svoje veštine, ali ih i ulažu u tim u kome rade. U velikim korporacijama ljudi iz sektora ljudskih resursa su zaduženi za brigu o karijernom razvoju, pa ćete se uglavnom njima obraćati za pomoć.

A ako želite da vi budete ta osoba koja će pomagati drugima da napreduju, upišite obuku za HR menadžment i izaberite karijeru koja postaje sve popularnija.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track