KREIRAJTE SVOJU BUDUĆNOST: Ovo je 5 proverenih koraka da postavite ciljeve koje želite ispuniti
Foto: Tim Edukacija

Kako da ispunite svoje snove

KREIRAJTE SVOJU BUDUĆNOST: Ovo je 5 proverenih koraka da postavite ciljeve koje želite ispuniti

Edukacija -

Bez definisanih životnih i karijernih ciljeva, aktivnosti koje obavljamo neretko se čine kao nepovezane i nedovoljno uzbudljive. Ciljevi su ti koji nas teraju da nastavimo rad, pogotovu u onim trenucima kada nam nije do toga.

Ako želite da pronađete smisao i napravite dobar plan, u nastavku prenosimo efektne savete preduzetnice Tonje Hendriks za formulisanje ciljeva koji će vas voditi kroz život. Stoga, uzmite olovku i papir i pročitajte ovaj tekst.

edukacija
foto: Promo

1. Počnite od sebe

Prvi korak je da formulišete viziju tako što ćete ustanoviti šta želite od života. Ako ne znate šta želite, ne možete ni znati kako da do toga dođete.

Provedite koliko god vremena je potrebno da dođete do vizije, jer je ona ključna za formulisanje ciljeva. Jer ciljeve koji nisu deo vaših želja nije lako ispuniti.

Da biste došli do suštine, zapitajte se:

Šta je važno za moj život ili karijeru?

Gde želim da budem za pet godina?

Šta su moji najvažniji prioriteti?

Šta bi promenilo stvari nabolje?

U kojim aktivnostima uživam?

Šta me interesuje?

Ovde nema pogrešnih i tačnih odgovora. Cilj je da upoznate sebe, što će vam u sledećim koracima pomoći da definišete ciljeve. Jer ako postavite cilj koji vas ne dotiče, biće teško da ga postignete.

edukacija
foto: Promo

2. Analizirajte prethodnu godinu

Razmislite o prethodnoj godini ili o poslednjem kvartalu. Postavite sebi sledeća pitanja:

Šta je u prethodnom periodu funkcionisalo, a šta nije?

Šta bih uradio drugačije?

Šta je bio najveći uspeh?

Na šta ste ponosni?

Šta vam je nepotrebno izvlačilo energiju?

edukacija
foto: Promo

3. Razmislite o tome zašto želite da postignete svaki od ciljeva

Do sada verovatno imate neke opšte ciljeve u glavi. Pre nego što nastavite da ih razrađujete, zapitajte se zašto želite da postignete svaki od tih ciljeva. Šta ispunjenje cilja donosi? Kako ćete se osećati kada ih postignete? Da li je određeni cilj u skladu sa velikim planovima?

Definisanje razloga zašto ste postavili određeni cilj pomoći će vam da ostanete motivisani i ne odustanete kada stvari krenu po zlu. Zato je sledeća tačka važna.

edukacija
foto: Promo

4. Birajte ciljeve koji vas motivišu

Ako ispunite prethodni zadatak i nađete odgovore na pitanje „zašto", imaćete jasnu sliku o tome koji ciljevi vas motivišu. Odbacite one koji nisu dovoljno jaki za ispunjenje ciljeva od važnosti ili za vašu ličnu sreću. U protivnom ćete ih napustiti, što će dovesti do razočaranja.

5. Zapišite svoje ciljeve

Razloga da svoje ciljeve bacite na papir je mnogo. Pre svega, kao što stara narodna izreka kaže, pametan piše, glup pamti. Sigurno vam se dešavalo da kada idete u kupovinu zaboravite šta ste želeli da kupite. Jednostavna procedura pravljenja cedulje je podsetnik koji ne može da omane. Kao što su studije potvrdile, postoje dokazi da zapisivanje ciljeva povećava šanse za njihovo ostvarenje.

Šta god vaši ciljevi bili, njihovom ostvarenju će sigurno doprineti redovna zarada. Zato, uključiti u planove sticanje veština za dobijanje najplaćenijih poslova današnjice može biti mudra odluka. Tek kada imate finansijsku sigurnost, možete se na pravi način posvetiti ostvarivanju snova.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track