MEKE VEŠTINE KOJE PROGRAMER MORA IMATI: Ove 4 meke veštine izdvajaju programere na tržištu rada
Foto: Tim Edukacija

Uvek aktuelne veštine

MEKE VEŠTINE KOJE PROGRAMER MORA IMATI: Ove 4 meke veštine izdvajaju programere na tržištu rada

Edukacija -

Meke veštine u softverskom inženjerstvu postaće još značajnije, jer se kao civilizacija krećemo ka budućnosti rada u kojoj će veštačka inteligencija dominirati brojnim procesima. Empatija, kritičko razmišljanje i komunikacijske veštine će zbog toga s vremenom početi da nadjačavaju tehničke veštine.

Da razjasnimo terminologiju: tehnička veština za programera može biti sposobnost programiranja softvera, dok se mekim veštinama, primera radi, može smatrati sposobnost da se dobro razumete sa svim ljudima sa kojima sarađujete i lako komunicirate i razmenjujete ideje.

Ispod je lista najvažnijih mekih veština koje bi svaki programer trebalo da poseduje u 2022. godini, pa je na vreme izučite.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Rešavanje problema i kritičko promišljanje

Ako posmatrate razvoj softvera iz šire perspektive, shvatićete da je zapravo reč o rešavanju složenih problema. Programeri svakodnevno dizajniraju operativne sisteme, održavaju softverska rešenja ili ispravljaju greške.

Pre ili kasnije u svojoj karijeri neminovno će se susresti sa složenim problemom, a način na koji mu programer pristupi i reši ga može uticati na ceo tim i kompaniju. Zato će poslodavci prilikom sastavljanja inženjerskih timova tražiti programere koji se ne plaše suočavanja sa problemom, već razmišljaju kreativno i smišljaju nestandardne pristupe.

Kritičko promišljanje će pomoći da programer razume kako problem ima više mogućih rešenja i da proceni koje od njih je najbolje i koje će dati najbolje rezultate.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Komunikacione veštine

Svaki programer, bez obzira na to da li radi od kuće, na daljinu ili je samo angažovan na jednom projektu, mora da bude u stanju da efikasno komunicira sa korisnicima, menadžerima, ostalim članovima tima ili klijentima sa kojima sarađuje. To je posebno značajno u okruženjima u kojima je rad na daljinu postao standard, pa tako inženjeri moraju posedovati veštine da komuniciraju jasno i otvoreno u najrazličitijim situacijama ili oblicima saradnje.

Takođe je važno da programer razume različitosti, odnosno komunikaciju saradnika i korisnika iz različitih kultura ili različitog nivoa znanja i odgovornosti, ali takođe da razume da sve što kaže može da utiče na to šta ljudi osećaju prema njemu.

Imajući u vidu da su aplikacije poput Slacka i maila postale osnovni kanali komunikacije, jasno je da programeri moraju imati i različite pristupe verbalnoj i pisanoj komunikaciji, a veštine konciznog pisanja su ključne da bi programer imao sposobnost da precizno izrazi svoje misli.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Samosvesnost

Programeri bi trebalo da budu sigurni u stvari koje znaju, ali još sigurniji u proceni šta zapravo ne znaju. Znati u kojoj oblasti vam je potrebno poboljšanje jeste oblik samopouzdanja koji će vam u poslu doneti dodatne poene. Ako ste svesni svojih slabih strana, uvek možete zahtevati odgovarajuću obuku i mentorstvo od svojih kolega ili menadžera.

Kada je programer siguran u sebe i priznaje svoje slabosti, on pokazuje znake emocionalne zrelosti. U pitanju je osobina koju će svaki poslodavac prepoznati. S druge strane, podjednako je važno da budete uvereni u ono što zapravo znate, jer ćete tako jasno govoriti šta mislite, praviti manje grešaka i sigurno se bolje suočavati sa kritikom.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Sposobnost samostalnog učenja

Danas postoje hiljade programera koji ulaze u svet tehnologije bez formalnog obrazovanja, a čak i istraživanje platforme Stack Overflow pokazalo je da je čak 87% ispitanika samo naučilo nov programski jezik, odnosno tehnologiju. Doživotno samostalno učenje opremiće vas sposobnošću da brzo identifikujete problem i još brže izaberete efektno rešenje.

Bilo da se radi o učenju novog jezika ili o upuštanju u rad s novom tehnologijom, strast prema kontinuiranom učenju spada u stavove, odnosno u meke veštine koje treba posedovati. Ovaj stav će vam pomoći da proširite broj načina na koje pristupate problemu, ali i da izbegnete blokadu. Kako se okruženje informacionih tehnologija stalno menja, kao softveraš stalno morate biti u toku sa aktuelnim trendovima i novostima, pa je ova veština zlata vredna za svakog inženjera.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da uđete u IT svet

Iako će vam meke veštine pomoći da se bolje pozicionirate među kandidatima, ipak je neophodno da posedujete određenu teorijsku osnovu i konkretne tehničke veštine za prvi poziv na intervju. To ne možete naučiti za samo nekoliko meseci na kursu. Važno je da se posvetite usavršavanju i da radite na svom znanju. Uložite bar godinu dana u učenje kako biste ovladali svim aspektima svog novog posla.

Upišite obrazovni program za razvoj softvera i napravite korak ka svojoj novoj karijeri.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track