„RECITE NAM NEŠTO O SEBI” – Evo kako da odgovorite na najteže pitanje regrutera
Foto: Tim Edukacija

Sedam saveta za briljantno predstavljanje na razgovoru za posao

„RECITE NAM NEŠTO O SEBI” – Evo kako da odgovorite na najteže pitanje regrutera

Edukacija -

Prvi utisak igra važnu ulogu u tome kako vas poslodavac doživljava kao kandidata. Ono što kažete tokom prve faze intervjua može uticati na ishod razgovora.

Link
foto: Tim Edukacija

Neki menadžeri ljudskih resursa mogu odlučiti da odbiju kandidata na osnovu lošeg prvog utiska. Zato, pre nego što odete na sledeći intervju, uvežbajte kako ćete odgovoriti na najteže pitanje koje ne možete izbeći: „Možete li nam reći nešto više o sebi?”

Budite iskreni

Najvažnije u odgovoru na ovo pitanje jeste da budete iskreni. Ako započnete intervju ulepšavanjem detalja o svom iskustvu ili laganjem o svojim veštinama, možete očekivati neuspeh. Čak i ako ih menadžer trenutno ne vidi, pre ili kasnije će otkriti nedoslednosti. Umesto toga, preskočite igre i predstavite pravu verziju sebe na intervjuu.

Ispričajte priču

Zamislite ovo pitanje kao priliku da na intervjuu ispričate kratku priču o sebi. Baš kao što priča ima jasan početak, sredinu i kraj, i vaša bi trebalo da bude jednako oblikovana, s tim što ćete pokrivati prošlost, sadašnjost i budućnost. Tokom svog odgovora, u priču ćete utkati nekoliko segmenata koji će istaći vaše veštine, motivaciju i buduće ciljeve.

Link
foto: Tim Edukacija

Unesite lične detalje

Ovaj korak zahteva delikatan balans. Unesite detalje o sebi koji će pomoći menadžerima ljudskih resursa da otkriju šta vas pokreće i steknu sveobuhvatniji pogled na to ko ste.

Ipak, morate biti oprezni da previše ne zaronite u svoj život. Istaknite samo detalje koji su povezani sa profesionalnim veštinama. Primera radi, možete da pomenete svoju ljubav prema crtanju koja postoji od ranog detinjstva i kako vas je ona dovela do odluke da se bavite dizajnom.

Govorite o svojoj motivaciji

Jedna od najvažnijih (i najčešćih) osobina koju regruteri obično traže kod kandidata jeste njihova unutrašnja motivacija. Istraživanja očekivano sugerišu da motivisani zaposleni daleko više doprinose rezultatima tima, ali i cele kompanije od onih koji nemaju dovoljno motiva za rad. Dakle, ako možete da ispričate ličnu anegdotu koja dokazuje da ste profesionalac vođen veštinama, a ne samo neko ko je zainteresovan za finansijsku kompenzaciju, odmah ćete privući pažnju HR menadžera.

Pričajte o inspiraciji

HR menadžeri uglavnom ne zapošljavaju kandidate da bi zadržali nepromenjeno stanje svog tima. Oni angažuju kandidate koji će to izazvati i podići njihov tim na viši nivo. Da biste pokazali da možete biti pokretač u timu, razgovarajte o izazovima u vašoj industriji ili konkretno o poduhvatima koji vas uzbuđuju i inspirišu da napredujete i unapređujete i svoje, ali i veštine svojih kolega.

Istaknite najbitnije veštine

Jednom kada objasnite koji izazovi podstiču vaše interesovanje, onda možete prirodno da shvatite kako posedujete neophodne veštine da ih prevaziđete i budete izvrsni na poziciji za koju ste se prijavili. Zato ukažite jasno na svoja konkretna znanja i na kvalifikacije koje vas čine najpoželjnijim kandidatom za određenu rolu.

Ispričajte zašto želite da radite za tu kompaniju

Isticanje vaših najrelevantnijih veština privući će pažnju vašeg regrutera, ali da biste zaista ostavili pravi utisak, objasnite kako su vaša motivacija i veštine u skladu sa interesima i ciljevima kompanije. Nakon što navedete zašto želite da radite za kompaniju, udubite se i u to zašto želite da za njih počnete da radite upravo u tom trenutku. To će pokazati da ste preuzeli inicijativu da saznate o najnovijim vestima o brendu, pa će HR menadžer svakako uzeti u obzir vašu proaktivnost.

Link
foto: Tim Edukacija

Imajte u vidu da je osoba pred vama, vaš regruter ili HR menadžer, u zavisnosti od strukture kompanije, i dalje samo osoba koja je i sama u nekom trenutku u karijeri bila na vašem mestu i prolazila kroz slične izazove kroz koje prolazite i vi sada. Zato se slobodno opustite i dopustite da vas vodi intuicija.

Ako želite i sami da se nađete sa druge strane stola, ne zaboravite da su HR menadžeri danas izuzetno traženi, pa zato upišite upravljanje ljudskim resursima i napravite korak ka karijeri koja vam može promeniti život.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja