ZA BUDUĆE MENADŽERE LJUDSKIH RESURSA: Šest najboljih tehnika početne provere kandidata za posao
Foto: Tim Edukacija

Kako pristupiti proveri radnih biografija kandidata za posao

ZA BUDUĆE MENADŽERE LJUDSKIH RESURSA: Šest najboljih tehnika početne provere kandidata za posao

Edukacija -

Rana provera kandidata za posao (skrining) jeste način da pronađete pojedince koji ispunjavaju uslove za rad u vašoj kompaniji. Početna procena se sprovodi kako biste saznali više o njihovim veštinama, obrazovanju, iskustvu i drugim akreditivima pre nego što uopšte započnete proces zapošljavanja.

Postoji veliki broj prednosti koje donosi inicijalna provera, među kojima su i eliminisanje kandidata koji nisu odgovarajući za poziciju, procena tipa ličnosti, identifikovanje pojedinaca koji se uklapaju u jedinstvenu kulturu kompanije, ali i ušteda vremena provedenog na regrutaciji, u slučaju da kandidat nije dovoljno dobar.

Ukoliko se bavite ljudskim resursima, pročitajte sledećih nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći u procesu rane provere kandidata.

Provera biografije

Jedna od prvih strategija rane provere jeste pretres biografije kandidata. Koristeći tradicionalni pristup, bez pomoći savremenih tehnologija, možete pročitati pregled njihovih najvažnijih kvalifikacija, kao što su obrazovanje i radno iskustvo.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Za što efikasnije rezultate obratite pažnju na:

formatiranje – format biografije može pokazati i nivo profesionalizma kandidata i njihov stepen obraćanja pažnje na detalje;

praznine u radnom stažu – mnogi regruteri proveravaju da li postoje praznine, odnosno period u kome kandidat nije radio, te je korisno pitati ih kako su proveli vreme između poslova;

pravopisne i gramatičke greške – loš pravopis je odličan pokazatelj toga koliko je kandidat temeljan i ovo može ukazati na to koliko dobro može da obavlja određene poslove usmerene na detalje, poput pisanja ili kodiranja.

Pregled motivacionih pisama

Čitanje motivacionih pisama može vam pomoći da saznate više o kandidatu, o njegovim ciljevima i o tome kako su usklađeni sa vašom kompanijom. Takođe možete da procenite i veštine pisanja i organizacione sposobnosti. Ako planirate da pregledate kandidate koristeći taj pristup, neophodno je da u oglasu naznačite da je taj dodatak obavezan.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Telefonska provera

Mnogi regruteri takođe obavljaju i proveru telefonskim razgovorom s kandidatom. Da biste koristili ovu metodu provere, kreirajte pitanja koja ćete postaviti svakom kandidatu, fokusirajući se na karakteristike koje su najvažnije za vašu kompaniju. Obavezno zapišite odgovore svake osobe kako biste mogli da ih uporedite.

Klasičan razgovor

Druga strategija provere kandidata jesu lični razgovori, koji vam daju mogućnost da o kandidatu saznate više nego u običnom telefonskom ili video pozivu. Da biste uspešno završili razgovore, postavite standardizovana pitanja svakom kandidatu i vodite beleške o njihovim odgovorima i govoru tela. Takođe možete sprovesti i grupne intervjue kako biste stekli utisak o više kandidata odjednom. Kada završite razgovor sa njima, uporedite svoje beleške i izaberite najbolje kandidate.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Provera preporuka

Stupanje u kontakt sa osobama koje je kandidat naveo kao pogodne da za njega daju profesionalne preporuke još je jedna tradicionalna metoda koju možete koristiti za proveru kandidata za posao. Važno je pristupiti tom koraku na pravi način i stupiti u kontakt samo sa osobama koje kandidati navode, kako biste sačuvali njihovu privatnost u procesu. Kada šaljete mejl ili pozivate osobu koja može dati preporuku, pokušajte da postavite pitanja koja otkrivaju detalje o učinku kandidata i njegovoj radnoj etici, među kojima su:

Kako kandidat odgovara na kritiku?

Zašto je napustio organizaciju?

Koje su njegove ključne prednosti i mane?

Da li biste ponovo zaposlili kandidata da možete?

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Korišćenje ATS-a

Sistem praćenja kandidata (ATS, odnosno Applicant Tracking System) je vrsta softvera koji vam pomaže da automatizujete proces selekcije. Neki od ovih programa čak mogu i automatski pregledati biografije i odabrati kandidate koji najbolje odgovaraju opisu poslova koje oni treba da obavljaju. Ovi sistemi mogu vam omogućiti da vrlo brzo pregledate prijave, jer traže ključne reči u biografiji. Stoga ovo može biti efikasna strategija provere kandidata ako je potrebno hitno da popunite poziciju.

Postoji još mnogo načina da saznate pojedinosti radi provere kvaliteta kandidata. Kako biste na najbolji način pristupili tom procesu i pomogli celom svom timu da raste i napreduje, neophodno vam je znanje i iskustvo koje vam može doneti samo edukacija. Zato upišite menadžment u ljudskim resursima i krenite u susret jednoj od najtraženijih pozicija današnjice.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja