OVAJ PROGRAMSKI JEZIK MORATE ZNATI: Evo zašto je Python jedan od najpopularnijih jezika
Foto: Tim Edukacija

Sedam razloga da već danas počnete da učite Python

OVAJ PROGRAMSKI JEZIK MORATE ZNATI: Evo zašto je Python jedan od najpopularnijih jezika

Edukacija -

Tagovi: razvoj, softver, programiranje, python, programski jezik, učenje, saveti, edukacija, posao

Kao novi programer u savremenoj IT industriji, za početak morate da naučite programski jezik koji će vam pomoći da brzo razvijete svoje aplikacije. Pored toga, jezik koji izaberete mora biti lak za učenje. Takođe bi bilo dobro da je oko njega okupljena zajednica programera koja vas može podržati u svakom trenutku.

Većina mladih kodera i programera je upravo zato počela da koristi programski jezik Python.

Postoji više razloga zašto se sve više ljudi opredeljuje za njega. Počevši od mašinskog učenja do razvoja web aplikacija, ovaj jezik pronalazi upotrebu u gotovo svim industrijama.

Ako razmišljate da i sami počnete da učite Python, pročitajte neke od razloga koji vam mogu pomoći da donesete tu odluku.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Lak je za učenje

Python je neverovatno lak za učenje i korišćenje za početnike u IT industriji. Jezik je najpristupačniji među svim dostupnim programskim jezicima jer ima pojednostavljenu sintaksu. Ona uopšte nije komplikovana i podseća na pravi jezik. Zbog lakoće učenja i upotrebe, Python kodovi se lako mogu pisati i izvršavati mnogo brže od drugih programskih jezika.

Jedan od glavnih razloga zašto je popularnost ovog jezika toliko porasla jeste njegova jednostavnost u sintaksi, tako da ga mogu lako čitati i razvijati i profesionalci, ali i amateri.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pogodan je za web programiranje

Po mišljenju stručnjaka za web programiranje, Python je među najpogodnijim programskim jezicima u odnosu na alternative koje postoje na tržištu. Zbog dostupnosti širokog spektra aplikacija sa ugrađenim rešenjima za automatizovano obavljanje standardnih zadataka, brzina izrade jednog projekta se povećava višestruko kada radite u Pythonu.

Koristi se intenzivno za obradu podataka

Koje god usmerenje da izaberete u svetu tehnologije, podaci će uvek biti njegov deo. Trenutno se Python uveliko koristi u obradi podataka, odnosno u takozvanim data science projektima.

Količina rezultata koju generišu analitički alati svakodnevno se povećava, stoga stručnjaci moraju da nauče programske jezike kao što je Python da bi upravljali naprednim tehnologijama za razumevanje dobijenih informacija.

Veliki broj biblioteka i radnih okvira

Python je prilično popularan zbog stotina različitih biblioteka i radnih okvira (frameworks) koje mogu da koriste programeri. Oni pre svega štede vreme inženjerima, što zauzvrat čini jezik još korisnijim za ceo projekat. Neke od najpopularnijih biblioteka dostupnih u Pythonu jesu NumPy i SciPy, Django i mnoge druge koje se koriste u različite svrhe.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Uči se u školama

Jezik je postao osnovni deo nastavnih planova i programa u školama i na fakultetima širom sveta. Python je u trendu, jer može podržati veliki broj slučajeva i upotrebu u obradi podataka, veštačkoj inteligenciji, naprednom učenju i drugim namenama.

Ima veliku zajednicu korisnika

Python nije samo jedan od najpopularnijih programskih jezika, već je i jedan od najstarijih. Dakle, imao je vremena da okupi rastuću zajednicu programera, inženjera i kodera koji ga podržavaju i koriste. Zbog te podrške, učenici koji savladavaju ovaj jezik mogu lako da razviju veštine potrebne u industriji, jer će dobiti relevantne smernice sa pravih adresa.

Pouzdanost i fleksibilnost

Jezik Python je dovoljno fleksibilan da programerima pruži dovoljno vremena da izvrše eksperimente koje su zamislili. Stručnjaci se neće zaustaviti samo na uobičajenim metodama, već će pokušati da naprave nove procese, tehnologije ili aplikacije. Programerima pruža slobodu i fleksibilnost koja im je potrebna i to tako što će da nauče samo jedan jezik i iskoriste svoj najbolji potencijal i veštine.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da iskoristite znanje Pythona

Iako je evidentno jedan od najpopularnijih, Python svakako ne bi trebalo da bude jedini jezik koji ćete naučiti i na kom ćete se zadržati. Da biste mogli da kreirate složenije sisteme i dolazite do rezultata koji su vam potrebni, biće vam potrebno nešto više znanja. Zato ne gubite vreme na kratkim kursevima od po nekoliko meseci, već ozbiljno pristupite svojoj edukaciji i uložite bar godinu dana u usavršavanje kako biste ovladali veštinama koje ćete koristiti.

Upišite obuku za Python programiranje i napravite ključni korak ka svojoj karijeri iz snova.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track