JAVASCRIPT PROGRAMIRANJE: Šta je JavaScript i zašto je toliko popularan
Foto: Tim Edukacija

Popularni programski jezici

JAVASCRIPT PROGRAMIRANJE: Šta je JavaScript i zašto je toliko popularan

Edukacija -

JavaScript je programski jezik zasnovan na tekstu koji vam omogućava da kreirate interaktivne elemente na web stranici.

U pitanju je jedan od najčešće korišćenih programskih jezika. Sudeći po istraživanju Univerziteta Nortistern, to je drugi najpopularniji jezik za kodiranje. Ali šta to tačno znači, kako je stekao popularnost i za šta ga sve možete koristiti?

Da bismo razumeli njegov značaj, moramo se vratiti u prošlost. Internet kakav danas poznajemo ne liči na rane dane sivih vizuelnih elemenata i zidova ispunjenih tekstom. Takođe više ne možemo da zamislimo surfovanje po internetu bez interaktivnih sajtova, dugmadi na koja se može kliknuti i video-igrica koje se pokreću u pregledaču. Načini na koje komuniciramo sa internetom radikalno su se promenili tokom godina, a razlog za to može se svesti na upotrebu jezika kakav je JavaScript.

Naravno, JavaScript ne bi bio kamen temeljac sveta programiranja da se radi samo o pritiskanju dugmadi. Zajedno sa HTML-om i CSS-om, JavaScript je zapravo jedna od tri osnovne komponente svake web stranice. Praktične primene JavaScripta su skoro beskrajne, ali u nastavku možete pronaći neke od najčešćih upotreba.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Interaktivni sajtovi

Gde god korisnik stupi u interakciju sa nečim na web sajtu, velike su šanse da je to zahvaljujući JavaScriptu. Neke od mnogih funkcionalnosti kojima taj jezik može pomoći uključuju:

  • padajuće menije koji pomažu korisnicima da naprave pravi izbor,
  • albume sa slikama koji se mogu vrteti,
  • animacije za unapređenje iskustva i doživljaja,
  • audio i video snimke dostupne jednim klikom na dugme,
  • pop-up prozore koji čine vaše posetioce aktivnim,
  • prozore za ćaskanje koji omogućavaju vašim korisnicima da dopru do vas.
Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Video-igrice

JavaScript se koristi pre svega za interakciju, a postoji li interaktivniji format od video-igre?

Poslednjih godina talentovani programeri su se dosetili da isti jezik koji su do tada koristili za kreiranje animiranih elemenata za sajtove i aplikacije počnu da koriste za kreiranje avantura u kojima mogu uživati igrači svih uzrasta. A pošto su JavaScript i internet tako sjajan spoj, većinu ovih igara zapravo možete igrati direktno iz svog pretraživača.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Mobilne i web aplikacije

Još jedna značajna i česta upotreba programskog jezika JavaScript postoji pri kreiranju raznovrsnih aplikacija koje mogu ispuniti sve vrste potreba. Zapravo, velike su šanse da svakodnevno koristite neke od mnogih web aplikacija ili mobilnih programa kreiranih pomoću tog jezika. Da li ste znali da su Netflix, Uber i PayPal svi napravljeni na JavaScriptu?

Ako želite da ovladate jezikom koji je osvojio svet i bez kojeg se ne može, jednogodišnja sertifikovana obuka za JavaScript je najbrži način da steknete zdravu osnovu i praktično iskustvo za profesionalnu karijeru web programera.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track