KAKO DA OSTVARITE NOVOGODIŠNJE CILJEVE: Ova jednostavna formula će vam pomoći da u 2023. ispunite sve zacrtane planove
Foto: Tim Edukacija

Novogodišnje odluke

KAKO DA OSTVARITE NOVOGODIŠNJE CILJEVE: Ova jednostavna formula će vam pomoći da u 2023. ispunite sve zacrtane planove

Edukacija -

Entuzijazam tokom prednovogodišnjih dana čini da svi donosimo velike planove.

Iako većina ljudi ima iskrenu želju da stvari pokrene nabolje u novoj godini, retko ko u tome i uspe. Rad na ostvarivanju ciljeva se najpre odlaže za posle Božića, pa potom za Srpsku novu godinu i najzad za prvi februar. Do tada su velike odluke već zaboravljene.

Jedan od razloga za taj scenario jeste nagli pad elana nakon novogodišnje euforije.

Drugi, mnogo važniji, ima veze sa prirodom ciljeva koje sebi postavljamo. Vrlo često su u pitanju želje koje nije moguće kvantifikovati, pa je samim tim merenje njihovog ostvarenja problematično.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Ako ste i sami već iskusili gorki ukus neostvarenih novogodišnjih odluka, ne treba da brinete. Oprobana formula koju je osmislio preduzetnik i stručnjak za marketing Šon Keli podrazumeva da definišete:

5 stvari koje bi trebalo da uradite,

4 stvari koje bi trebalo da prestanete da praktikujete,

3 nove navike,

2 osobe koje će vas podsticati da budete odgovorni i

1 novo uverenje.

Jednom kada zapišete ciljeve na ovaj način, celo vaše biće će krenuti u realizaciju iz nekoliko razloga.

Prvo, jasno definisani ciljevi poput navedenih čine se ostvarljivim. Oni nisu bajkovite ideje o slavi i bogatstvu. Dovoljno su konkretni da već možete lako vizualizovati korake do njihovog ostvarenja.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Drugo, ova jednostavna formula daće vam kontrolu i pregled ostvarivanja odluka. Tokom vremena ona će vam jasno pokazati koje segmente ste zapostavili.

S druge strane, svest o tome da ste određene stavke s liste već precrtali daće vam elana da ostvarite i ostale. Najzad, celu listu možete veoma lako zapamtiti i ona će vam, na neki način, uvek biti na umu. U tome je još jedna od vrednosti formule 5-4-3-2-1.

Najbolje je da planove napravite tako da se mogu realizovati u toku jedne kalendarske godine. Tako ćete na kraju 2023. tačno znati koje ste ciljeve ostvarili i to će vam dati još jači podsticaj da nastavite u istom smeru.

Jednogodišnja obuka za neko od najtraženijih zanimanja današnjice može biti na vašoj listi. Realizacija ovog cilja biće laka, a njeno ostvarenje otvoriće vam vrata za druge ciljeve. Tokom vremena, sertifikat i znanje pomoći će vam da dođete čak i do ostvarenja onih maglovitih ciljeva, poput slave i bogatstva.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track