IT VEŠTINE ZA USPEH U 2023: Ovo će biti najtraženije IT veštine u novoj godini
Foto: Tim Edukacija

Kako do karijere u novoj godini

IT VEŠTINE ZA USPEH U 2023: Ovo će biti najtraženije IT veštine u novoj godini

Edukacija -

Tehnološka industrija je u procvatu i mnogo je uzbudljivih mogućnosti za profesionalce koje nude velike zarade, zadovoljstvo poslom i sigurnost. Međutim, prema istraživanju kompanije Business Wire, više od polovine tehnoloških profesionalaca se oseća dovoljno udobno sa svojim veštinama i trenutnim tržišnim izgledima da promene posao.

Ovo stavlja kandidate u veoma moćnu poziciju, pošto je rekordan broj poslodavaca sada u potrazi za vrhunskim talentima. Evo šta je to što će tržište zahtevati naredne godine i koje su to veštine koje će biti najtraženije.

Pričanje priča podacima

Sudeći po istraživanju Forbsa, način predstavljanja podataka i pričanje priča biće dve ključne veštine koje treba imati u novoj godini, jer će sve više poslova zahtevati timove za rad sa podacima. Međutim, to će značiti mnogo više od pukog rukovanja podacima i njihovog tumačenja. Posao sadrži prikupljanje podataka, pripremu, vizualizaciju, analizu ali i pripovedanje. U suštini, fokus će biti na transformaciji podataka u razumljive, lako shvatljive i korisne uvide koji će se deliti.

Posao može takođe uključivati i dodatne veštine, kao što je pravljenje izveštaja o podacima, dizajniranje kreativnih vizualizacija pomoću alata kao što su Tableau ili PowerBI ili kreiranje zanimljivih prezentacija.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Sajberbezbednost

Sajbernapadi i kršenje bezbednosti podataka u stalnom su porastu. S obzirom na to da mnogi zaposleni sada rade na daljinu, koristeći sopstvene internet mreže i elektronske uređaje, postoji još veća pretnja za preduzeća i njihove podatke. Kao rezultat toga, mnogi postaju žrtve velikih kazni, pate od štete po reputaciju i gube poverenje kupaca.

Kako bi se pozabavila ovim problemom, preduzeća su u potrazi za talentovanim stručnjacima za sajberbezbednost. Ovi profesionalci neće više nužno biti u IT odeljenjima. Sa povećanjem pretnji, preduzeća će očekivati da svaki zaposleni bude dobro upućen u rizike kibernetičke bezbednosti i najbolje prakse, bilo da se radi o timu za finansije, prodaju ili marketing.

Imajući to u vidu, stručnjaci za bezbednost na internetu će i dalje biti veoma traženi za rad na većim, složenijim projektima, kao što su rukovanje osetljivim podacima, bavljenje cloud migracijama i zaštita IT infrastrukture kompanije. U stvari, procenjuje se da će samo 2023. godine biti potrebno neverovatnih 10 miliona radnih mesta u sajberbezbednosti. Dakle, sada je vreme da se usavršavate u domenu bezbednosti.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Mašinsko učenje i veštačka inteligencija

Poslednjih godina mašinsko učenje (ML) i veštačka inteligencija (AI) postali su veliki deo našeg svakodnevnog života, bilo da je to razgovor sa čet botom nalik čoveku online ili traženje od sistema Alexa da pusti našu omiljenu pesmu. Predviđa se da će globalna potrošnja na tehnologiju veštačke inteligencije dostići 500 milijardi dolara 2023. godine, jer mnoge kompanije žele da usvoje ove tehnologije, što znači povećanje tražnje za stručnjacima za ML i AI.

Ključne veštine za one koji žele da rade u mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji uključuju poznavanje samog domena na kome će se primenjivati, znanje rada sa programskim jezicima, prediktivnu analizu i analizu podataka.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Dizajn korisničkog iskustva

Sa ubrzanjem digitalne transformacije, tehnologija je postala deo našeg svakodnevnog života, bez obzira na to ko smo i šta radimo. Zato je od suštinskog značaja to da tehnologija bude dostupna svima i dizajnirana imajući na umu korisnika.

UX dizajneri su odgovorni da se postaraju da tehnologija bude prilagođena korisniku – bilo da se radi o ponovnom razmatranju veličine i stila fonta radi poboljšanja aplikacije za mobilno bankarstvo, kategorizaciji tema članaka kako bi pomogli korisnicima da pronađu ono što traže na blogu ili dodavanju funkcija u servisima za elektronsku trgovinu. Bez UX dizajnera tehnologiju bi bilo teško koristiti i ljudi bi je manje kupovali. U stvari, svaki dolar uložen u UX dizajn, kako neka istraživanja sugerišu, u proseku donosi 100 dolara zauzvrat, tako da je za mnoga preduzeća dilema o potrebi ulaganja u poboljšanje korisničkog iskustva nepostojeća.

Neke od veština potrebnih za UX dizajnera uključuju sprovođenje istraživanja tržišta i publike, kreiranje korisničkih ličnosti, dizajniranje radnih okvira i sprovođenje testiranja. Iako znanje o kodiranju nije od suštinskog značaja za tu ulogu, dobro razumevanje programskih jezika moglo bi da vam pruži konkurentsku prednost na tržištu rada!

Link Group
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da ovladate veštinama koje će vam doneti posao u IT industriji

Koju god od navedenih veština da razvijate nećete pogrešiti, jer su to grane industrije koje će samo nastaviti da se razvijaju i taj trend će trajati sigurno još jednu deceniju, ako ne i više. Međutim, da biste se opremili za tako rapidan rast, neophodna vam je stabilna osnova. Nemojte misliti da ćete za nekoliko meseci moći da naučite sve što vam je potrebno da biste se ukrcali na ovaj brzi voz razvoja. Umesto toga, uložite bar godinu dana u usavršavanje kako biste se opremili svim veštinama koje će vam pomoći da pronađete stabilan posao.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Upišite neku od obuka za ove tražene pozicije u domenu informacionih tehnologija i napravite prvi korak koji će vas dovesti do karijere koju ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track